fallback

Над 60 на сто от българите страдат от наднормено тегло. Така страната ни изпреварва тенденциите в световен мащаб, където процентът е значително по-нисък, показват скорошни данни на Световната здравна организация.

25 на сто от пълнолетните у нас пък са със затлъстяване, докато средната стойност за света е около 13%. Особено притеснители са данните за повишаване на случаите на наднормено тегло при децата.

Експертите обясняват това главно с липсата на спорт и повечето часове, прекарвани пред електронните устройства. Проблемите с повишеното тегло са основен причинител на редица тежки заболявания, предупреждават специалистите.

Сред основните рискови фактори, водещи до затлъстяване лошата култура на хранене и ниската двигателна активност. Темата в предаването "Директно" по телевизия Bulgaria ON AIR коментирахме с д-р Антоанета Гатева от Клиниката по ендокринология в УМБАЛ "Александровска".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

НАПИШИ КОМЕНТАР

преди 3 години

Поредното доказателство, че българинът е унтeрмeнш.

17

Анонимен

преди 3 години

До 20Евала ти за желанието и упоритостта. Проблема е, че повечето сме лакоми и храната ни доставя радост.

16

Анонимен

преди 3 години

бях 83 при височина 175 въпреки че спортувах редовно дълго бягане и от там разбрах че спорта може да бъде само патерица при борбата с килограмите истинската рецепта е да се контролира яденето това което си ял и пил досега го намаляш с 30 до 40 процента спазваики това правило вече две години не съм мръднал в килограмите при височина 175 тежа 65 кг и имам много повече сили и енергия от когато бях с наднормено тегло

fallback