Снимка: БГНЕС
fallback

Мониторинговият механизъм за сътрудничество и проверка за България ще отпадне и няма промяна в позицията на Европейската комисия по този въпрос, заяви говорител на Европейската комисия пред bTV.

До объркването се стигна след публикувания от Комисията списък с препоръки за отделните страни членки за 2020 г. В една от тях се казва, че обявеният за вдигнат миналата година механизъм за сътрудничество и проверка за България ще продължи да действа.

Oще по темата
От Брюксел отбелязват, че действително все още не е взето окончателното решение за падане на мониторинга. "Процесът изисква ЕК да вземе под внимание наблюденията на Съвета на ЕС, както и на Европейския парламент, преди да се вземе окончателно решение по отношение на Механизма за сътрудничество и проверка за България. Препоръките в рамките на Европейския семестър отразяват ситуацията", подчерта говорителят.

Категоричната позиция на сегашния състав на ЕС, обаче, е, че България е изпълнила в достатъчна степен поставените цели и от тази гледна точка няма разлика с оценката на комисията "Юнкер", която препоръча отпадането на механизма.

Говорителят на ЕК посочи, че върховенството на закона у нас ще продължи да бъде обект на наблюдение, но в рамките на все още нефункциониращия общ мониторинг на всички членки на общността, работата по който продължава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

Анонимен

преди 3 години

Номер 2, не си измисляй и не пиши тук глупостите си, хората са ти написали, че НЕ отпада. Пиши си във вашите турски газети, анладън му?

9

Българин

преди 3 години

Оставка!

8

Разбираемо е

преди 3 години

Онези от партията столетница чак се запениха.Нали идват избори, надяват се горките някак да се шмугнат във властта. Ако това се случи, мониторингът ще им пречи да прилагат метода "Лява ръка - десен джоб".

fallback