fallback

От борсата до пазарите на дребно  – цената на черешите се покачва двойно. Към момента килограмът от първата реколта за сезона струва между 5 и 10 лв. Какво е обяснението за драстичното поскъпване?

Срещу 10 лв. може да закупите един килограм свински котлети, или същото количество от първите за тази година череши. От Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) обясняват високите цените на плодовете с по-слабото предлагане.

Oще по темата
"Към момента имаме много малко предлагане, съответно по-високи ценови равнища. В рамките на 7-10 дни ще имаме стабилни цени", каза председателят на ДКСБТ Владимир Иванов.

Проверка на Bulgaria ON AIR сочи, че цената за килограм череши в столицата варира според локацията.

Често се налага хората да обикалят в търсена на по-добра цена.

"В квартала е 8 лв. килограмът, тук я пробвах, сладка е, хубава - за 2,60 лв. Много голяма разлика", каза гражданка.

А от борсата до пазара цената на плодовете се увеличава 2 пъти. Търговците обясняват високата цена за килограм череши с грижите, които са необходими за отглеждането на качествен продукт.

А експертите не отчитат повишаване на цените за основните потребителски стоки в периода на извънредното положение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

52

Анонимен

преди 4 години

Същото е като с дините! На борсата в Любимец, по миналата година дините се продаваха за 5-10ст/кг. В Пловдив дините вървяха по 1-1.7лв за килограм! Разбрах че в София са вървели и за по 1.5-2лв Така, че после се чудим що печалбата е само в прекупвачите и ДАЛАВЕРАДЖИИТЕ! И преди да почнете да ме плюете, нека ви кажа, че от цялата тази гуйнарчина ГУБЯТ ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ И ТОЗИ ДЕТО ЯДЕ ДИНИТЕ! Т.Е. ПОТЕБИТЕЛИТЕ! Та така драги ми смехурковци! Затва ядете череши по 100лв килограма от нямате акъл!

51

ББ

преди 4 години

докато ви насаждаха страха от "лошите" руснаци,китайци,източно европейци,марсианци...принуждавайки ви да плащате за "звездни войни"се оказа,че са безпомощни срещу..един вирус...а сме платили за производството на толкова много смъртоносни...каква пародия...без маски,без обдишващи апарати...ама с мазератита и мерцедеси...с почивки на Хаваите..смъртни лицемери...скоро и кови 21..Бог е Справедлив

50

ББ

преди 4 години

цените са такива и ще растат спокойно,лъжат ви,че се ядат левчета,евра и там с каквито банкноти ви плащат,растат защото нямаме свободен пазар,само ненужни правила,рестрикции,администрации рекетиращи работещите,схеми и то европейски...скоро и храната ще е оскъдна..то и маски имаше... ама друг път,неграмотна и алчна администрация мачка малкото които произвеждат...политиците си траят защото ги устроива...не им се налага да плаща много..законна кражба,геноцид в ЕС

fallback