Снимка: БГНЕС
fallback

Ще има ли карантина или не за хората, които искат да отидат на море извън страната и за туристите, които ще идват тук? 

"Няма как, когато има карантина, да има туризъм. Това само по себе си отдръпва хората, които биха искали да осъществят своето пътуване. И със сигурност Европейската комисия препоръча да няма карантина", заяви министърът на туризма Николина Ангелкова пред БНТ. Тя бе категорична, че това лято ще бъде много по-различно и много по-трудно.

Ангелкова посочи, че във вторник предстои видеоконферентен разговор с премиерите на Румъния, Сърбия, Гърция, за да можем да осъществим координацията и детайлите, по които ще се осъществява пътуването и почивките.

Според министъра на туризма, за да посрещнем чужди туристи по Черноморието, водещото е епидемичната обстановка в дадена страна, както и това между страните да има еднакви условия за пътувания.

"От ключово значение е дали ще имаме възможност от началото на юни да посрещнем туристи от съседните ни страни, защото автомобилният транспорт на този етап е най-достъпният и най-сигурен с оглед на това, че все още се правят планове от авиокомпаниите за възобновяване на въздушния транспорт. От 15 юни у нас няма отменени чартърни полети, които към момента са резервирани като капацитет на летищата във Варна и Бургас.

Министърът обяви още, че в хотелите по морето ще има отделни обособени помещения, където при съмнения за хора, заразени с коронавирус, те ще бъдат изолирани, докато дойдат медицинските екипи.

"Когато има подозрение за коронавирус - няма как служителите или мениджърите да преценят дали този турист има коронавирус или нещо друго. Не сме предвидили и няма да се карантинира целия хотел. В крайна сметка това ще бъде най-голямото предизвикателство на летния туризъм не само в България, но и навсякъде. Правилата, които има в другите страни, са много по-строги от това, което ние даваме, за да спазим минималните епидемични изисквания в нашата страна", каза ми министър Ангелкова.

На въпрос дали министерството ще позволи на хотелите да настаняват гости и в закрити помещения за хранене, Ангелкова посочи, че всичко това ще зависи от разпространението на заразата да е в много ниски стойности.

"Като министър съм поставила това като условие, при спадане на случаите на заразените, да може да се отворят и закритите ресторанти, защото по този начин ще има по-голяма възможност да се предлага качествен туристически продукт".

Тя обеща, че цените на чадърите и шезлонгите по плажа ще бъдат намалени с минимум 50%, но цените все пак ще са различни.

15 плажа до момента из цялото Черноморие са предложили нулеви цени, посочи Ангелкова, но не конкретизира.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

30

Щирлиц

преди 3 години

Кранчето,наречено "туризъм",започна да се затваря,другари.Когато съвсем се затвори,следва събаряне на "хотели",за да има къде да се разхождат туристите.

29

само при ГЕРБ

преди 3 години

-Калина Иванова Илиева е бивш изпълнителен директор на Държавен фонд Земеделие в периода август 2009октомври 2010!Тя представя диплома за завършена магистърска степен която по-късно се установява, че е фалшива.Дъщеря е на директора на Столична дирекция Пожарна безопасност и защита на населението комисар Иван Илиев!-НиколинаАнгелкова 6 години лъже за диплома от Харвард, новата Калинка е на власт с двуседмичен курс за който дори няма сертификат!Нали се сещате, че и двете са протежета на ББ!

28

Е

преди 3 години

Това почивка ли ще е или мазохизъм?

fallback