Снимка: БГНЕС

От Инфекциозна болница изписват 91-годишна жена, която е била приета в много тежко състояние с коронавирус. При нея той е изчистен без да се използват специални противовирусни медикаменти. За да премахне противоречиви данни около тези медикаменти, СЗО ще анализира най-тежките случаи в няколко големи европейски държави.

Тя е най-големият им куражлия. Нищо че е на 91 и има толкова хронични заболявания, че е крайно рискова за вируса.

"При нея има доста придружаващи заболявания като артериална хипертония, исхемична болест на сърцето, хронична артериална недостатъчност на крайниците. Жената е и с ампутиран десен крак", обясни д-р Тома Томов - началник Първо детско отделение, СБАИПБ "Проф. Иван Киров", пред БНТ.

С толкова много хронични заболявания, лекарите изключили противовирусните медикаменти, атакували бронхопневмонията с двойна антибиотична терапия. И като по чудо не се стигнало до апаратно дишане.

"Имаше един рисков момент при който мислехме и по този въпрос, но за наша радост не стигнахме до този етап", доктор Томов.

Наясно с целия световен опит до този момент, приложили най-високите стандарти в лечението на инфекциозни заболявания, лекарите все пак обясняват успеха си с друго.

"Тя е жена със силен дух. Много е важно в една такава ситуация човек да не губи увереност, че ще се справи. Това помага неимоверно. Ние се учим с всеки един пациент който преминава през нашата болница", сподели докторът.

За първи път опитните инфекционисти се сблъскват с толкова много сковаващ страх. Затова, наред с медикаментозното лечение, влагат много усилия да успокояват и да вдъхват кураж на болните си. Важна терапия, особено когато пациентите са възрастни и с много придружаващи заболявания. Когато противовирусните медикаменти могат да добавят много повече рискове отколкото да лекуват.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase