Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

С около 100 хил. души са нараснали безработните в периода на извънредното положение, заяви социалният министър Деница Сачева на брифинг в МС.

С днешна дата са 300 776 души, но 201 хил. от тях бяха безработни към 13 март, уточни тя.

От началото на кризата около 28 хил. са постъпили на работа, основно в секторите на здравеопазването, социални дейности, транспорт и др.

Среднодневният брой на регистрираните безработни скачаше в началото на кризата, имахме ден с 9 хил., към момента сме задържали ръста и за 13 май общо 1538 души са се регистрирали, каза Сачева, според която това е в резултат на взетите мерки.

По думите й 45 дни подред мярката 60/40 е действала устойчиво.

Подадени са 12187 заявления за 191 344 работници и служители. Според нея мярката трябва да бъде оценявана на база на това каква заетост запазва. Сачева каза, че е рано да се правят генерални изводи преди 1 юли, докогато ще действа тя.

Министърът обяви, че след тази дата тя ще бъде променена и предстои да бъде обявено по какъв начин, но ще продължи да действа.

Профилът на компаниите, които са получили средства досега, е разнообразен. Досега са преведени пари за март и започва превеждането им за април.

52 души са заразени с коронавируса в социални домове и 44 души персонал, като е направено необходимото да бъдат изолирани. Видин е областта със силна концентрация на заболели в такива домове.

Сачева заяви, че социалните плащания и пенсиите са гарантирани. Те ще бъдат увеличени с 6.7% от 1 юли.

По мярката да се дават 375 лв. на родители, които не ходят на работа, за да гледат децата си, едва около 3700 души са подали заявления, стана ясно от думите на Сачева. За нея има редица изисквания, включително доходен критерий и са отделени 20 млн. лв.

Още 30 дни неплатен отпуск ще може да бъде приет за трудов и осигурителен стаж или общо 60.

От 1 до 15 юли автобусните превозвачи ще могат да кандидатстват за изплащане на 290 лв. компенсация за запазване на работното място на всеки техен служител. Финансовата помощ ще може да се получава до шест месеца. Предвидените средства са 40 млн. лв. по ОПРР. 

Ще се възползват компаниите, които са преустановили дейността си или част от нея по време на и след извънредното положение или са възстановили работа с непълно работно време за всички служители или за част от тях.

Заявленията ще се подават в Бюрата по труда, а Агенцията по заетостта ще извършва плащания след преглед на документите. Всички работодатели, чиито заявления бъдат одобрени, са длъжни да запазят работните места на работниците, за които получат компенсации за съответния период на подкрепата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase