Снимка: Pixabay
От полунощ отпадна ограничението върху извършването на ембриотрансфери, предаде bTV. До този момент те се правеха само по изключение, съгласно заповедта на здравния министър. 
 
Ембриотрансферите са последният етап, който е включен в лечението на двойки. Това процес, при който развитият ембрион се връща в утробата на майката. Без да е извършен ембриотрансфера не може да настъпи бременност при семейства с репродуктивни проблеми и се подлагат на инвитро. 
 
Министреството на здравеопазването призна, че е допусната грешка в заповедта и казаха, че тя ще бъде коригирана. С влизането в сила на извънредната епидемиологична обстановка изискването отпадна, тъй като никъде не е посочено в новите заповеди свързани с противоепидемичните мерки.  
Още по темата
 
Разрешени са и женските и детските консултации, имунизациите, плановите операции и плановия прием в лечебните заведения. След като имаше обществени прояви по въпроса, премиерът обяви, че забраната се отменя веднага. Дни след това стана ясно, че е допусната грешка, която предизвиква ново ограничение - върху ембриотрансферите. 
 
Всички ограничения вече са отменени и лечението на двойки с репродуктивни проблеми може да се провежда, както и лечението на всички останали пациенти.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase