Снимка: БГНЕС
fallback
Има основания да се очаква втора вълна от безработни, заяви бившият социален минисър Иван Нейков в ефира на Нова тв. Той е стигнал до това заключение след редица проведени разговори с работодатели в големи предприятия. 
 
"Те казват, че като спазват Кодекса на труда предстои да направят т.нар. масово уволнение. Това е когато уволняваш повече от 10% от персонала. Решенията за такива уволнения бяха взети в средата на месец март", допълни Нейков. 
 
Нейков е на мнение, че в страната съществува латентна безработица и няма данни за броя на хората, които са пуснати в неплатен отпуск. 
 
"В началото имаше по-голямо желание на работодателите към мярката 60/40, но много от тях, в диалог с работника, стигнаха до извода, че е по-добре служителят да бъде освободен, за да получава средства от бюрата по труда, отколкото да стои без доход", каза бившият социален министър.
 
Той коментира и идеята на представител от Асоциацията на индустриалния капитал за мярка 60 към 0. 
 
"Това е все едно човекът е отишъл в бюрото по труда. В случая 60/40 изисква партньорство от работодателя. Когато не може да се дадат тези 40%, натискът ще бъде да се увеличи участието на държавата", обясни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

Пешев

преди 3 години

Учете се от Нейков. Човека направи кариера и то без да работи.

8

Страхил

преди 3 години

Сега е гърч за частниците обаче скоро ще стане гърч и за държавните. Само 10 човека в държавата работят. Останалите гледат само как да пречат.

7

Баровеца-СФ

преди 3 години

Ще има безработица и то доста! Политиката примерно в охранителна фирма е намаление на заплатата с 200лв. ,а работата на служителите е по опасна от всякога! Фирма за техника пък намаля заплатите и осигурява на 4 часов работен ден при положение,че работиш 8часа , на същото темпо и по опасно от преди епидемията!

fallback