Снимка: Правителствена пресслужба
fallback

Премиерът Бойко Борисов разгледа ремонтираните операционни зали на Катедрата по ортопедия и реконструктивна хирургия във ВМА.

Нека българите да знаят, че правим най-доброто в света. Това го казват докторите. Затова и днес пациентите се лекуват бързо и бързо се връщат на работа, каза той.

С вложените 1,7 милиона лева залите отговарят на най-високите световни стандарти, съобщиха от правителствената информационна служба.

Началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски съобщи, че ВМА ще изработи проект за роботизирана хирургия, а министър-председателят посочи, че реализирането му може да се осъществи със средства на ЕК.

Премиерът разгледа новите операционни зали, които са облицовани с панели от неръждаема стомана и на практика нямат срок на годност. Изградени по този начин, те са изключително лесни не само за поддръжка, но и за ревизия - панелът се сваля за няколко минути и се поставя за същото време, т.е. операционната може да бъде реконструирана и дооборудвана с нова апаратура в рамките на няколко часа. Подменени изцяло са също климатизацията, вентилацията, ВиК и електроинсталацията.

Министър-председателят благодари на лекарите, сестрите и санитарите, които полагат грижи за болните. Самият той преди години е бил пациент на ортопедията на ВМА и даде висока оценка на апаратурата и възможностите, с които днес екипът на катедрата разполага, включително опцията операцията да бъде разчертана първо на компютър, а след това извършена на пациента в операционната зала. В този контекст за обучение в лечебното звено се очакват медици от Босна и Херцеговина и от Украйна.

Проф. Мутафчийски информира също премиера Борисов, че във ВМА вече са доставени необходимите количества хлорохин, произведени от "БулБио". Министър-председателят разпореди на началника на ВМА в качеството му на председател на Националния оперативен щаб да проследи дали важният за лечението на COVID-19 медикамент е достигнал до всички областни болници и в звената, където е необходимо.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

80

Анонимен

преди 3 години

Заглавието, снимката и новината са в най-добрите традиции на вестник "Работническо дело" - рупорът на тоталитарната комунистическа държава. Ако има такива, които не помнят онези времена, може да хвърлят едно око на сегашните новините от Северна Корея. Точно същите изрази и похвати. Само дето не е Ким Чен какъв беше там, ами Борисов. Да ни е честито! Дето се вика, каквото заслужаваш - такова получаваш.

79

към к.81

преди 3 години

Разрешение за прилагане на такива хапчета се дава В БОЛНИЧНА ОБСТАНОВКА след мнение на лекар специалист в тази област, консулт от няколко лекари за възможна алергия, способност на организма да понася странични ефекти и необходимост да се използва такова лечение. Другият случай на приложение е ако ситуацията с болния е "или - или". От само себе си се разбира, че такова лечение се изполва ако пациентът е паралия. Тогава за него се ангажира и цяла болница (имаше такъв случай).

78

Б&Б

преди 3 години

Хлорохинът е химичен продукт от далечните (няколко десетилетия) времена, използуван за борба с маларията. Премиерът сега е научил за него и вероятно го смята за модерен препарат. Защо лекарите не го препоръчаха на К.Домусчиев и Дариткова? Удря неприятно бъбреците,черния дроб и жлъчката. По-новите продукти са хидроксихлорохинът C18H26ClN3O и неговите соли хидроксихлорохин фосфат и сулфат (търг. име Плакенил). Употребата им се разрешава след обстоен преглед на здравословното състояние на пациента.

fallback