Снимка: БГНЕС
Днес отбелязваме Деня на храбростта и празник на Българската армия.

С указ № 1 от 1 януари 1880 г. княз Александър Батенберг учредява военния орден "За храброст", с който се удостояват извършилите подвизи на бойното поле. А с указ № 5 от 9 януари същата година се постановява честването на празника. Определена е датата 23 април – денят на свети Георги Победоносец, а от 1916 г., поради преминаване от Юлианския към Грегорианския календар, Българската православна църква взема решение празничният ден да се отбелязва на 6 май.

В самото начало празникът се отбелязва скромно, с панахида в гарнизоните, обяд за кавалерите на ордена "За храброст" и ограничени военни паради, предимно в София.

След 1990 г. Седмото Великото народно събрание определя за празник на войската датата 23 август – денят на решителните боеве при Шипка от 1877 г. През 1993 г. с постановление на МС № 15 от 27 януари отново е възвърната датата 6 май като Ден на храбростта и празник на Българската армия.

Тази година, заради мерките срещу разпространението на коронавируса, традиционният военен парад в София беше отменен.

Тържествен ритуал ще има в Националния военен университет във Велико Търново. Там ще присъства и военният министър Красимир Каракачанов. През деня ще се проведат и няколко демонстрации - на военноморските и военновъздушните сили, както и на силите за специални операции.

В 11.30 се очаква президентът Румен Радев и началникът на отбраната да поднесат цветя пред паметника на Незнайния воин в София.

 
Българската праволславна църква днес отбелязва паметта на големия светец и чудотворец Свети великомъченик Георги Победоносец. Заради храбростта и мъжеството му сметецът воин е избран за патрон н абългарската армия, а векове наред народът го почита като покровител на овчарите.
 
Mладият военачалник Георги бил удостоен с високи отличия във войската, също така е бил любимец на император Диоклециан. Владетелят обаче ненавиждал християните и ги подлагал на тежки мъчения и изпитания. Свети Георги се опълчил срещу императора като пренебрегнал земните блага и почести заради своята силна и непоколебима вяра. Той бил затворен и подложен на мъчения, но с Божията сила раните му всяка нощ заздравявали. 
 
На Гергьовден имен ден празнуват десетки хиляди българи, носещи имената Георги, Гергана, Ганка, Ганчо, Генчо, Гео и техни производни. 
 
Честит празник на всички именници!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase