fallback

Броят на жертвите на коронавируса в Европа вече надхвърли 140 000, а най-засегнатата страна e Италия с над 27 000 жертви. Заразените са 205 000. Страната отпуска мерките поетапно, а кметове на туристически градове молят туристите да се върнат. Как живее един екскурзовод в останалата без туристи държава?

13% от БВП на Италия идва от туризма. Над 20 милиона туристи годишно посещават само Венеция. Сега кметът ги моли да се върнат в следващите месеци.

Oще по темата
"Елате във Венеция. Искаме правителството да отвори туристическите зони, защото хората вече не могат така. Не можем да гладуваме", призова кметът на Венеция Луиджи Брунаре.

А за 15 години, откакто е в Рим, българката Катя Илиева за първи път вижда Вечния град така необичайно пуст. Доскоро тя е работила като екскурзовод, но заради карантината и липсата на туристи всичко в живота ѝ се променя.

"Градът е празен. Да видиш Рим така празен понякога може да навява тъга, но от друга страна си давам сметка защо е толкова харесван. Това е един много красив град", споделя Катя пред Bulgaria ON AIR.

За да се справят икономически, италианското правителство подпомага финансово всички безработни екскурзоводи. Включително и Катя.

"За месец март ни изплатиха обезщетение от 600 евро, за април и май - това обезщетение ще бъде по 800 евро. Мерките бяха доста строги, включително и сега. Не можем да излизаме на повече от 200 метра от мястото, на което живеем. Ходим на пазар, препоръчват да се ходи един път седмично. Чакаме на опашки, както навсякъде", разказа българката.

Музеите отварят на 18 май. Ще се влиза обаче на малки групи и ще се спазва дистанция. А ресторантите и баровете ще отворят на 1 юни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

от Варна

преди 4 години

Не разбирам някой хора? Статия за Венеция, а те "няма да стъпя на черноморието, даже да ми платят...". Ако мислите, че някой освен министърката чака българи-туристи, много сте се объркали. Който идва в командировка, ако е от района или му харесва, пак ще идва. Но за българите има баничарници, приятели, евтини места и т.н. Тези огромни хотели са машини за пари. Те се пълнят с немци, шведи, руснаци и каквито се сетите от север. Идват за слънце, пиене, малко сеХ-свободия през отпуската. ЕВТИНО!!

16

Анонимен

преди 4 години

В края на юни 2019 бяхме в Рим. Екскурзоводката беше българка, живееща близо до града. Ужасно некомпетентна, бързаше да приключи с нас, особено във Ватикана буквално препускаме, защото бе обещала и на друга група, ей така между другото, въпреки че беше ангажирана за цялото време на екскурзията. Работеше с Ана травъл.

15

Анонимен

преди 4 години

До Анонимен 10Защото ти си атомен физик от първа величина в България ли?

fallback