Кадър: Bulgaria ON AIR

Съществува риск създаването на ваксина срещу Ковид-19 да се окаже безполезно. Дори тя да лекува щама, който върлува в момента по света, той ще мутира. И то през следващия сезон.

Това обяви заместник-председателят на болница "Света Анна" във Варна доц. д-р Георги Кючуков пред "Денят ON AIR" по Bulgaria ON AIR.

"Прекалено много се набляга на възможността скоро да се появи ваксина. Вирусите са биологична единица, която живее само в живата клетка и много бързо се изменят. Особено вирусите като Ковид-19 и грипния вирус. Когато се появи някой щам от грипен вирус се прави ваксина, но на следващата година при друг щам е необходима нова", обясни той.

Доктор Кючуков посочи, че е обнадежден за лечението с преливане на кръвна плазма от преболедувал. Относно отменената мярка за носенето на маски смята, че е правилно решение.

"Хубаво е, че се случи сега, макар и с малко закъснение. Не може да плашиш хората с черни съобщения, черен пиар, ако щете и черни униформи, черна абревиатура... И да очакваш, че те ще спазват стриктно всички мерки . Това играе положителна роля до известно време. След това има обратен ефект. Останалите мерки са адекватни", категоричен бе той.

По думите му лекарите се притесняват от заразяване с Ковид-19, но Варна е добър пример и там не е регистриран нито един случай на заразен медик.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase