Министърът на туризма Николина Ангелкова прогнозира, че летният сезон у нас ще започне от 1 юли. След като тя призова българите да изберат родното Черноморие, от бранша започнаха планове как поетапно да бъдат отворени местата за настаняване и за хранене.

Бившият председател на Държавната агенция по туризъм - Анелия Крушкова, каза пред "България сутрин", че само с вътрешен туризъм няма как да бъде покрит цял летен сезон.

"Ситуацията през 2008 г. беше не толкова лоша, но подобна. Тогава българите пак спасиха сезона, те взеха превес над гостите от чужбина. Но да разчитаме на подобен сценарий е невъзможно", подчерта тя.

Анелия Крушкова смята, че около 30% от българите все пак ще посетят родното Черноморие.

"Други 30% няма да могат, защото са загубили работата си и нямат възможност. 10% ще отидат в съседните страни, а останалите ще се разпилеят по случайни пътувания, които сега не са възможни", посочи тя пред Bulgaria ON AIR.

По думите й много от българите ще отидат не само по морето, нейната прогноза е, че малките хотели бързо ще се възстановят и ще имат заетост, която да им даде сигурност поне до края на годината.

Тя посъветва още от сега да се замислим за организацията на зимния сезон.

Според Крушкова германските пенсионери няма да летуват у нас, след като Ангела Меркел ги призова да не пътуват.

"Те ще се вслушат в думите ѝ, британските пенсионери обаче ще дойдат", прогнозира бившият председател на Държавната агенция по туризъм.

Крушкова призова застрахователният бранш да помогне на туристическия, като осигури застраховки, за да се решат хората да почиват.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase