Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

291 000 са регистрираните безработни към бюрата по труда, а без възможност за обезщетение са около 12 000 души към момента, обясни социалният министър Деница Сачева.

Става въпрос за хора, които са били без трудови договори, на различен процент, които са работили в заведения и ресторанти.

Oще по темата

Хората от сферата от изкуството и културата ще се възползват от отделна мярка за отпускане на три минимални заплати.

"Мярката 60/40 обхваща хора от сферата на туризма и хотелиерството. 42,6% от всички одобрени са от този сектор. Мярката е предложена за времето на извънредното положение. Дали тя ще търпи развитие, предстои да се види, след като се направят съответните анализи", каза пред "нова тв" Сачева.

"Към този момент 7 130 души в областта на ресторантьорството и хотелиерството са запазили своята работа благодарение на мярката. Възможно е да имат спестени средства или да са взели кредити. Част от хотелите и ресторантите се занимават с ремонтни дейности и се подготвят активно за сезона", добави социалният министър.

Сачева обясни, че е възможно схемата за помощ да продължи и след извънредното положение.

"Трябва да се има предвид, че цената на тази криза трябва да бъде поета от всички. Трябва да направим и така, че в държавния бюджет да постъпват средства", каза още социалният министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

35

анонимен

преди 4 години

ИМА МНОГО БЪЛГАРИ КОИТО РАБОТЯТ БЕЗ ТРУДОВ ДОГОВОР НЕ ЗАЩОТО НЕ ЖЕЛАЯТ А ЗАЩОТО СА ПРИНУДЕНИ. ЩОМ СОБСТВЕНИКА МЕСТЕН ФЕОДАЛ ТИ КАЖЕ ДА ЩЕ ТЕ ВЗЕМА НА РАБОТА НО НЕМА ДОГОВОР. ИЗБИРАЙ. И АКО ГЛАДА Е ГОЛЯМ ЩЕ ИЗБИРАШ ЩОТО У ДОМА ЧАКАТ 2-3 ГЪРЛА ГЛАДНИ. СТИГА СТЕ ГИ ОБВИНЯВАЛИ. ТАКАВА ДЪРЖАВА КАТО НАШАТА НЯМА НИКЪДЕ.

34

Анонимен

преди 4 години

Като заспорити с тези заплати. По света правят статистика заплати по браншове, а не на всички. Само че, не отчитат факта, че 70% от работещите са с доход под СРЗ. Това много го подминавате. Дори и в София хората работят за 700-800 нето, не се заблуждавайте и това са заплати в общински структури и доста частни фирми.

33

Анонимен

преди 4 години

Без договори, без мед. документи от боята.

fallback