Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Безвъзмездната помощ от 173 млн. лв. за българските предприятия е добра инициатива, идваща навреме, но така замислена, тази идея не може да подпомогне на никой реален микро или малък бизнес. Това заяви Ангелина Добрева, зам-председател на Българската асоциация на консултантите по европейски програми, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Още по темата

„От нашата асоциация призоваваме правителството да не бърза да пуска схемата веднага, а да я реформира. Тя предлага 3 000 – 10 000 лв. подкрепа за 3 месеца. Една микрофирма има разходи на месец между 10 000 – 20 000 лв. Малка фирма с персонал до 50 души генерира разходи около 200 000 лв.“, обясни Добрева в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

Зам.-председателят на Българската асоциация на консултантите по европейски програми припомни, че сред Закона за малки и средни предприятия микрофирма е тази, която разполага с до 10 души персонал, а малка е тази, която има между 10 и 50 служители.

„Оборотите са определени спрямо западноевропейските стандарти от ЕК и няма смисъл да се коментират, защото у нас те не се достигат“, добави още Ангелина Добрева.

Според нея компаниите с персонал до 50 души нямало да приемат мярката като подкрепа. В същото време Добрева отчете, че това е единствената антикризисна мярка, която дава грантове.

От Българската асоциация на консултантите по европейски програми предлагат безвъзмездната помощ от 173 млн. лв. да бъде разделена на две. 120 млн. лв. от тях да бъдат насочени към фирми, регистрирани по ДДС; до 9 000 лв. за микропредприятия; до 25 000 лв. за малки предприятия и 45 000 лв. за средно предприятие, в направление на три вида разхода за една фирма - суровини и материали, наеми и заплати, а заплатите да бъдат ограничени до 3 хил. на месец на заето лице.

„Има доста други източници, включително и в оперативната програма, които могат да бъдат използвани, ако схемата се окаже успешна", добави , зам-председател на Българската асоциация на консултантите по европейски програми в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Цялото интервю може да видите във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase