Снимка: БГНЕС, архив
fallback

Близо 240 души са потърсили подкрепа на горещия телефон на Фондация "Асоциация Анимус" от началото на извънредното положение.

Линията предлага непрекъсната възможност за подкрепа и насочване на хора, пострадали от насилие, към социални услуги в цялата страна.

Отчита се, че сигналите не само са зачестили, но за съжаление поводът им е бил за по-драстични прояви на насилие, предаде БНР.

Сред причините са стресът и липсата на достатъчно лично пространство, подчертава  Надежда Стойчева, клиничен психолог и директор на фондацията. Сред най-пострадалите от домашно насилие са жените. Често сигналите се подават от близки или съседи, обикновено в по-малките населени места.

Около 25% от жените са жертва на тормоз, включително и добре образовани дами с висок социален статус.

Със сигурност тези, които са израснали в хармонични семейства, не търпят дълго и вземат решения, с които се измъкват от отношения с насилие.

Жертвите обикновено държат на семействата си, а когато има и деца, решенията се вземат още по-трудно.

Навременната реакция е важна както за минимизиране на психологическите травми, така и за бъдещето на малките членове в семейството - да не стават модел отношенията, базирани на насилие.

Освен физическото посегателство, не бива да се омаловажават и другите форми на насилие – психологическо, емоционално, вербално.

Все още много голяма част от обществото е толерантно към домашното насилие. Институциите трябва да се включат по-активно срещу това явление, добавя Надежда Стойчева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

SS

преди 3 години

До 19.Да си призная и моята никога не съм я бил.Но си признавам,че съм я заплашвал ,че ще яде бой ако направи нещо което съм и казвал да не го прави.Това за което и свалям шапка,че винаги се е подчинявала.Това което и досега не може да проумее е защо бг жените имат по три гардероба дрехи които са обличали по веднъж два пъти но продължават да купуват още.Или защо си правят татуировки?

13

Всички бели жени

преди 3 години

Се чувстват застрашени от азиатките, не знам защо. От *** не им пука, но ако жената е азиатка, вдигат олелия. Според мен, домашното насилие се предизвиква предимно от жената. Тя го прави с думи и си мисли, че мъжът и няма да и посегне, а па тя може да му се репчи. Баща ми никога не е посягал на жена си, а тя никога не се опитваше да го измести като господар в дома ни. Всичко си беше шест. Сега жените се мислят за равни с мъжете и га се бият две горили, те заставят между тях, голям смях.

12

Мама Росо

преди 3 години

До SSЕми стига си губи времете с подобни злобни коментари !!! Как ще знаеш каква жена е българката , като тъпчеш чужда.Снимай се в профил и анфас и си закачи снимките над леглото.

fallback