Снимка: БГНЕС, архив

Близо 240 души са потърсили подкрепа на горещия телефон на Фондация "Асоциация Анимус" от началото на извънредното положение.

Линията предлага непрекъсната възможност за подкрепа и насочване на хора, пострадали от насилие, към социални услуги в цялата страна.

Отчита се, че сигналите не само са зачестили, но за съжаление поводът им е бил за по-драстични прояви на насилие, предаде БНР.

Сред причините са стресът и липсата на достатъчно лично пространство, подчертава  Надежда Стойчева, клиничен психолог и директор на фондацията. Сред най-пострадалите от домашно насилие са жените. Често сигналите се подават от близки или съседи, обикновено в по-малките населени места.

Около 25% от жените са жертва на тормоз, включително и добре образовани дами с висок социален статус.

Със сигурност тези, които са израснали в хармонични семейства, не търпят дълго и вземат решения, с които се измъкват от отношения с насилие.

Жертвите обикновено държат на семействата си, а когато има и деца, решенията се вземат още по-трудно.

Навременната реакция е важна както за минимизиране на психологическите травми, така и за бъдещето на малките членове в семейството - да не стават модел отношенията, базирани на насилие.

Освен физическото посегателство, не бива да се омаловажават и другите форми на насилие – психологическо, емоционално, вербално.

Все още много голяма част от обществото е толерантно към домашното насилие. Институциите трябва да се включат по-активно срещу това явление, добавя Надежда Стойчева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase