Снимка: Pixabay
fallback
Български учени от БАН са все по-близо до разработването на ваксина срещу коронавируса.Първите тестове ще може да се направят до година и три месеца и то първо върху животни, съобщиха от bTV.
 
Лабораторно отглеждани мишки ще помогнат на учените в създаването на ваксината срещу COVID-19. Тя ще е насочена към българското население и ще се предлага под формата на инжекция и спрей за гърло. 
 
Идеята е ваксината да е универсална за всички коронавируси, които биха се появили в бъдеще. 
 
Тестовете ще се правят върху животните, които се отглеждат в специалния вивариум на Института по микробиология към БАН. 
 
Илиян Николов е един от малкото в България дипломирани дизайнери на експерименти с лабораторни животни от вида гризачи и зайцевидни. Той работи в института вече 12 години и всеки ден се грижи за мишките там. 
 
"Взимаме клетки от здравни донори, хора като мен и вас, внасяме ги в животното и насочваме имунния отговор в една посока. Това е универсален подход при изпитването на лекарства", обяснява Илиян Николов. 
 
"Разликата между тях и между останалите животни, които са в магазина е, че можем да проследим тяхната генетична история назад във времето. Знам какво като мутация има, защо ни е нужна тази мутация и какво да павим с тях", допълни Илиян. 
 
Цената на една такава мишка варира между 60 и 200 долара. Не всички имат имунна система, затова учените влизат в помещението при специален режим. 
 
"Ние пазим животните от нас самите. Те няма да оцелеят извън тази среда, въздуха се филтрира тук постоянно. Кафезите са специално проектирани така, че да могат да издържат на много висока температура", обясни още Николов. 
 
Мишките са най-предпочитаните животни за тестване, защото са малки и се развиват и размножават бързо, а организмът им е близък до този на човека. 
 
"В академията преспокойно могат да бъдат гледани кокошки, зайци, навремето НЦЗПБ гледаха коне за серум срещу змийска отрова". 
 
Тестването на всяка една мишка трае между 30 и 60 дена, за да може резултатът да е достоверен. Тестовете се повтарят, а процесът може да трае години. 
 
Тестването върху хора започва една след като е доказано, че ваксината няма странични ефекти върху животни и може да бъде безопасно изпробвана и върху хора. Това ще е възможно да се случи най-рано до 2 години. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

50

Анонимен

преди 4 години

Другите държави тестват върху хора и поради тая причина пълнят ковчезите.

49

Анонимен

преди 4 години

Най-вероятно пак Ганчовците си измислят простотии за да получат финансиране за нещо което е мъртво в зародиш, но само хората които искат парите знаят това.

48

Анонимен

преди 4 години

другите държви вече ги тестват на хора незная тая българската сигурно е некакво велико чудо невиждано щом евентуално може да я тестват до година

fallback