Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Общ преглед
В България мерките срещу коронавируса са най-либерални, но благодарение на това, че бяха навременни, броят на заболелите и починалите е най-нисък. Това отчете пред депутатите премиерът Бойко Борисов.
Още по темата

Той им направи забележка, че със свикването на извънредното заседание за неговото изслушване се нарушават карантинните мерки, “защото каква е разликата между това един театър да работи и парламента“.

Борисов благодари на лекарите и полицаите, които са напърва линия, както и на учителите, които в тези условия съумяха да водят учебен процес.

"Нашите мерки са изцяло съобразени с препоръките на СЗО и заради това създадохме щаб с най-добрите специалисти и всички медии могат да зададат какъвто искат въпрос в никаква контролирана среда", посочи той в отговор на критиките на Кристиан Вигенин от БСП, който го обвини, че не се отчита пред хората за мерките на властта в кризисната ситуация.

"Мерките са много добре прецизирани и съобразени с народопсихологията, на практика ние имаме най – либералните мерки в Европа, това което днес с такъм апломб се казва в Италия, че ще се разхлабват мерките, при нас въобще не са спирани нито строителството, нито магазините, нито движението. Няма държава, да не говорим за региона, където в Сърбия, Турция, Гърция има вечерен час и не ги пускат навън хората. Ние бяхме единствените, които не си затворихме църквите и манастирите и си проведохме обредите, българите могат неограничено да ходят до магазина до банката и никой не ги следи за това", каза Борисов.

Той съобщи, че благодарение на мярката 60:40 всеки ден се запазват межу 7 000 и 10 000 работни места.

"Голямата грижа е как ще се справим с туризма, защото още светът няма репецта как този сектор да бъде запазен. Работна група ще обсъди предложението на Валери Симеонов да се раздават ваучери, за да не превърнем хотелите в болници", призна премиерът.

Борисов припомни, че България е поръчала поръчала 1 милион теста за коронавирус през ЕК, но и до ден днешен няма нито един.

"Защо не могат да ги доставят? Въпросът с тестването предизвиква всеки ден полемика между учените. Средноевропейското тестване е 1 човек на 1000 души. Стараем се и ние да сме така. Ако са на 100% достоверни ще ги купим, само че някои държави купиха и сега се съдят и се чудят как да ги върнат, защото на 12 два са верни", коментира той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар