Снимка: Pixabay
Забавянето на имунизациите при децата няма да е проблем, коментира проф. Ива Христова, зам.-директор на Националния център по заразни и паразитни болести, в ефира на bTV. 
 
Националният оперативен щаб разреши да се възстанови имунизационният календар. Родители обаче продължават да се тревожат заради изтичащите срокове и тестове за коронавирус. 
 
Проф. Христова е категорична, че всяка година се наблюдава отлагане във връзка с епидемиите от грип. Тази година просто е малко повече, но това няма да се отрази. 
 
Тя припомни, че активната инфекция със симптоми е противопоказна за ваксиниране. Това е нещо, което педиатърът може да прецени и ако се налага да отложи имунизацията за известно време. 
 
"Малко е рано да се даде заключение дали БЦЖ ваксината е това, което очакваме, но така или иначе има първоначални данни" коментира проф. Христова. 
 
Тя обясни, че БЦЖ ваксината може и да стимулира неспецифичния имунитет или по-точно клетките, които са свързани с убиването на вируса. 
 
"Знае се, че при ваксиниране с БЦЖ ваксина, тя много благоприятно се отразява на тези наши неспецифични стражи, които имаме за среща с каквато и да е инфекция. В тази връзка вече са започнали и клинични изпитвания на БЦЖ ваксина върху доброволци, върху медицински лица и голяма група в Австралия, така че се очаква ефект, но е рано да се каже", каза още проф. Ива Христова. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase