Снимка: БГНЕС, архив

Премиерът Бойко Борисов е разпоредил всяка декларация за преминаване през КПП да се проверява за достоверност след това и полицаите да бъдат максимално стриктни при контрола.

Още по темата
"Щом си лъжец, няма да вземаш от на хората парите и да отиваш да ги заразяваш", ядоса се той.

Недейте да лъжете и да обричате на гибел дисциплинираните, призова отново премиерът, след като стана ясно, че доста столичани планират да пътуват за Великден.

"Кои мерки плавно да разпуснем?! Имаме поръчки освен за защитни облекла, за чували за трупове, всички търсят, дефицитна стока са", обяви Борисов пред журналисти. Той каза, че не насажда страх, а че това е истината.

Премиерът уточни, че не иска да се удължава извънредното положение и да бъде "както при французите" до 11 май, но ако не спазваме мерките, от само себе си няма да се случи това.

"Следващата събота-неделя ще броим дали сме били отговорни и сме пазили близките си", коментира още Борисов желанието за пътуване днес. Той изрази опасение, че това "разпускане" ще доведе до бум на болни и ще ни е яд, че месец и половина сме стоели по домовете си.

Ще накажем тези, които са спазвали дисциплината. Това не е тарикатлък, не знам какви са тези хора, които ще отидат при близките си и ще разнесат вируса, заяви премиерът.

На въпрос обмисля ли се затваряне на София по подобие на Банско, той каза: "Ако продължи това огнище да се развива, каквото за всички градове, това и за столицата".

По думите му мерките са непопулярни и политиците губят от това. но сега били като лекарите - "диагнозата е тежка, смъртоносна, но режем и правим това, което е най-добро - стойте си вкъщи, лекарство няма, ваксина няма".

Премиерът даде да се разбере, че няма да се допусне младежи да отидат да учат в чужди университети, докато ситуацията не се промени.

Борисов коментира и актуалната ситуация с исканията на Топлофикации за сериозно поскъпване на топлата вода. "Това е провокация, прокурорите и полицаите се надявам да намерят виновни", заяви той.

Премиерът посочи, че сам не си стои вкъщи, за да дава стимул на икономиката, там, където може, "да работи на макс". Спазваме мерките за безопасност, надяваме се да не ни хване, призна той. 

Борисов отчете огромен напредък по изграждането на автомагистрала "Хемус". Строи се, както сме обещали, което помага също за заетостта и за икономиката на страната, каза той, като инспектира изграждането на участъка от пътен възел "Боаза" до пресичането с пътя Луковит-Угърчин.

На отсечката, която е с дължина близо 16 км, се почиства теренът, изграждат се водостоци, извършват се изкопно-насипни работи, изгражда се колекторна система, както и два селскостопански подлеза. Ще бъдат изградени два пътни възела, четири моста и два виадукта. От цялата АМ "Хемус" остават за изграждане общо 240 км, като прогнозата е до 2024 г. аутобанът да бъде завършен от София до Варна.

За строителството на магистралата Агенция "Пътна инфраструктура" вчера разплати нови близо 20 млн. лв. за участъка Белокопитово-Буховци.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase