Снимка: БГНЕС

Нова заповед за движението няма да бъде издавана, има заповед, която се спазва и тя казва, че областните градове се напускат, когато има основание.

Това каза главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов на брифинг в Министерския съвет по повод предстоящите 4 почивни дни за Великден.

Още по темата
"На изхода на София вчера беше нещо страшно, не знам къде отиват тия хора, не знаят ли каква е опасността", попита риторично той.

По думите му отпада основанието за отиване на работа, тъй като са почивни дни, това е различното.

9312 декларации са проверени на случаен принцип и е установено, че 641 души изобщо нямат трудови договори. 80 са "отишли на работа", а всъщност са регистрирани безработни. Санкции за това ще има, навсякъде са образувани преписки, които ще бъдат докладвани на съответната прокуратура. До момента има образувани 789 досъдебни производства, а актовете са близо 6 хил., от които над 2 хил. за това, че не се носи маска.

Не е идеята това обаче, лъжем само себе си, никой друг, посочи Иванов. Той каза, че гражданите, които преминават ежедневно през КПП-та, са стотици хиляди. Полицията не е репресивен орган, ние искаме да помогнем хората да нямат проблеми със здравето и живота си, подчерта той.

Христо Терзийски, директор на ГДНП, съобщи, че ще бъде усилен контролът на пунктовете, за да не се допусне движение безцелно или неаргументирано на хора и да се преустанови за тези, които нямат неотложната необходимост.

Близо 4 хил. православни храма ще бъдат охранявани в цялата страна за празниците.

Шефът на пожарната Николай Николов съобщи, че храмовете са проверени за пожарна безопасност, на свещеници са връчени 148 писмени разпореждания за реорганизиране на евакуация и презареждане и проверка на противопожарни уреди. Той уточни обаче, че разпорежданията са леки.

В 28 от храмовете, в които се очакват най-много хора, е организирано денонощно оперативно дежурство, в което са ангажирани над 500 огнеборци.

Георги Хаджиев, директор на СДВР, каза, че пред по-големите храмове ще бъдат изградени КПП-та, за да бъдат отделяни потоците от хора на разстояние за спазване на противоепидемичните мерки.

Към момента има 23 КПП-та в ромските кв. "Факултета" и 5 в кв. "Филиповци", които се оказаха огнища на заразата. Вътре в кварталите също има контрол за спазване на мерките - да няма струпване, да се носят маски и др.

В отговор на въпрос главен комисар Ивайло Иванов уточни, че МВР ще поиска армията да се включи и да помага, ако има много заболели служители на МВР. На този етап това не се налагало.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase