Снимка: архив, БГНЕС
fallback

В София се провеждат прицелни изследвания в райони, в които има открити повече заразени - кварталите Факултета и Филиповци. За два дни там ще бъдат изследвани за коронавирус повече от 200 души. Това каза на редовен брифинг началникът на Военномедицинска академия и ръководител на Националния оперативен щаб генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски.

Масови скринингови изследвания се извършват в Бургас, където досега са направени над 2555 теста, каза още проф. Мутафчийски. Резултатите показват ниска заболеваемост. Продължават изследванията в Банско.

Трябва да се вземат по-сериозни мерки за охраняването на пациенти с коронавирус в болница, посочи проф. Мутафчийски по повод избягалия от болницата в Стара Загора пациент. Мъжът се прибрал с такси в с. Паничерево. В селото са установени 6 заразени, то е под карантина и там ще бъде извършено масово тестуване.

Oще по темата

Особено голямо внимание отделяме на домовете за възрастни хора, посочи проф. Мутафчийски. Няма огнище на коронавирус там, което засега е едно от големите постижения на България, каза той, като припомни случаи на масово заразяване в подобни инстутиции в Испания и Сърбия.

Събирането на хора по Великден би изиграло лоша шега, заяви още проф. Мутафчийски по повод предстоящите празници. Ако се спазват заповедите на министъра на здравеопазването, няма да имаме проблем, допълни той.

България има най-ниска смъртност от коронавирус, най-ниска заболеваемост и най-либерални мерки - това са факти, подчерта ръководителят на Националния оперативен щаб.

На брифинга ген. Мутафчийски съобщи още, че общо 735 са потвърдените случаи на коронавирус в България, като увеличението е с 5.8 процента от вчера. За последните 24 часа са установени 40 нови заразени, 14 от които са в болница. Нова област с коронавирус е Ямбол.

Общият брой на излекуваните в страната е 105, починалите са 36.

Има два случая на заразени сред медицинския персонал, с което общият им брой става 39.

От всички 735 диагностицирани - 408 (56 процента) са мъже, а 327 (44 процента) са жени. 210 са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия, а 29 от тях са в интензивни отделения.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

94

ГОРИ

преди 4 години

ли ФАКУЛТЕТО Генерале, така ще перифразирам въпроса на хитлеристите "Гори ли Париж" ?Колко са реално заразените и колко от тях на свобода шетат и заразяват нови жертви ?Колко болест ще ни донесат "братята" роми Генерале ?Как се грижи за тях баш-Генералът БонБон ?

93

Анонимен

преди 4 години

За какво се хабят средства? Ковид е на път да реши етническия проблем веднъж завинаги..... при това абсолютно безплатно :))

92

за тях без пари

преди 4 години

Те не плащат данъци, ток, вода, наеми, и поради което и тестовете са без парии. Е как така?! Айде сега и безплатно всичкото ром да напълни болниците - и като пламне...за нас ни доктори, ни лекарства, ни тестове, ни нищо. Не може така!

fallback