Снимка: БГНЕС

 Днес е Велики вторник - вторият ден от Страстната седмица или Седмицата на страданията, която е последната от живота на Исус Христос.

Велики вторник е ден за поучения, нравствени наставления и за дарения за бедните и нисшите духом през Страстната седмица. Според църковния канон денят е отреден за смирение и поучение, съобщава "Дарик".

Църквата припомня словата на Исус Христос, който след като предишния ден изгонил търговците от храма, дава своите последни нравствени наставления, разказва притчата за десетте мъдри девици, очакващи идването на Господа и притчата за талантите. Христос прави и пророчества за съдбата на град Йерусалим.

В притчата за десетте девици се говори за пет мъдри и пет неразумни девици. Мъдрите имали чисти светилници и свещен елей, а неразумните - само чисти светилници. Светилниците в тази притча символизират телата, а маслото (елей) - милостта. На гръцки език "милост" се произнася "елеос".  

На празничната утреня освещаването на църквата се усилва от запалването на свещите и елея, когато се пеят псалмите за многото милости Божии към избрания народ и много пъти се повтаря: "да бъде милостта Му вечна, алилуя!"

 

Коментари Напиши коментар

5

Леле

преди 2 години

Под тази статия ще има десетки миролюбиви коментари от представителите на най-миролюбивата религия . След кафето ще си приготвя пуканки, за да се насладя на истеричната им, неадекватна и говореща достатъчно добре за тях самите реакция , изпълнена по пример и с вярност към епилептик, всичкомразещ и пеед о фил от 7 век :)

4

Анонимен

преди 2 години

Ей пребиха един евреин и вече 2000 години всичките са луднали ...

3

Кармен Златарева

преди 2 години

След всичките войни,епидемии,пандемии и нечовешки системи като"комунизъм,капитализъм и либерал демокрации" не вярвам вече в Бога а в Дявола!!!....