Трапезата за Великден тази година ще ни струва по-скъпо спрямо миналата, показват данните на Системата за агропазарна информация – САПИ, цитирани от „Труд“. За 4-членно семейство ще са нужни около 102 лева, за да посрещнат празника подобаващо. През миналата година сумата е била с 5 лева по-малка.
Във великденската кошница влизат – агнешко месо, козунак, яйца, безалкохолни, както и бутилка роден алкохол, вино и 2 литра бира. В менюто са и продуктите, нужни за приготвянето на дроб сарма – килограм дреболии, 500 грама ориз и масло, както и бутилка олио, репички, домати, краставици и ябълки.
Тази година за 2 кг агнешка плешка ще платим средно 30 лева, докато през миналата за същото количество сме дали между 25,40 лв. и 29,85 лв. Най-висока е цената на агнешкото във Варна и Русе – по 32,50 лв. за 2 кг, а най-евтино е в Бургас – 28,90 лв.
Морската столица води класацията и при цените на козунаците. Килограм от тях там се продава по 7 лева, докато в Бургас цена е 6,13 лв. Миналата година козунакът се е продавал със 70 стотинки по-евтино, като най-високата цена е била 6,30 лв. в Пловдив.
20 броя яйца размер L за боядисване ще ни струват средно 5,70 лв., като в Бургас е най-скъпо – 6,20 лв. за 20 бройки. Без промяна остава цената на агнешките дреболии, нужни за дробсърмата – между 7 и 8 лева за килограм.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase
Коментари Напиши коментар
29
баба мара
преди 4 години30 години минахме без агнешко ще минем и тази година ако оцелеем
28
Анонимен
преди 4 годиниТо кога е излизало евтино
27
до 33
преди 4 годиниМного добре казано! Ние също хапваме агнешки рак, но обожаваме и дроб сарма с пресен джоджен- разкош. Великденското ядене е нищо по-различно от който и да било ден. Ама си прав за ***- ще тръгне сега по софри, ще стане касапница по пътищата (както винаги) и ще изпозарази цели села с новия вирус. Абе, страшно ще стане, именно поради тази простотия, която си описал.