Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback
До 5 години може да лежи в затвора всеки, който разпространи фалшиви новини за короновируса. Това предвижда внесения от депутати от ГЕРБ законопроект "за мерките по време на извънредното положение, обявено с решение от 13 март 2020 г. на Народното събрание".
Oще по темата
Днес той ще се обсъжда в три парламентарни комисии - правната, здравна и социалната, а в сряда се очаква да бъде гласуван от Народното събрание.
 
Депутатите от ГЕРБ откликват на призива на главния прокурор Иван Гешев за промяна на законодателство по отношение на фалшивите новини, с които се всява паника. Който разпространява невярна информация за заразителна болест ще се наказва с до 3 години затвор и до 10 000 лв глоба. 
 
Ако обаче се прецени, че вредните последици са значителни, наказанието скача на 5 години, а глобата - на до 50 000 лв. 
 
Какво предвижда още законопроектът - четете тук

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

125

Stefan

преди 4 години

Значи няма да възразят ако почнеме да пускаме фалшиви новини затова къде са били майките им снощи, въпреки карантината?И те си имат нужди все пак

124

питане

преди 4 години

Пак питам - законът предвиден ли е да убива хронично болните лекари, като ги задължава да работят с коронавирус?

123

Анонимен

преди 4 години

паника всяват тия които рецитират през пет минути от екрана какъв ужасен вирус ни е нападнал и същевременно да запазим спокойствие.доколкото знам във Великобритания ако не си се тръшнал на легло и си с положителна проба няма карантина и си водиш нормален начин на живот.

fallback