Снимка: БГНЕС
fallback

България няма проблем да задоволи основните хранителни потребности на своите граждани. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева пред БНТ.

Наличността на царевицата например е 2 млн. тона, което може да стигне за близо 2 години. 1,8 млн. тона е пшеницата, като месечно за хляб потреблението у нас е около 90 000 тона.

Тя посъветва - "купувайте толкова, колкото може да консумирате". Имаме обем на производство, което ще задоволи потреблението, независимо от развитието на кризата, България ще може да задоволи основните потребности от храна, каза още тя.

Oще по темата

По думите ѝ струпването на хората в магазините е било провокирано от естествения панически страх у хората през последните дни за това какво означава извънредно положение и какво означава болестта.

"Трябва да знаем - това е епидемия и всеки по някакъв начин ще бъде засегнат", обобщи тя.

Танева отчете, че заради коронавируса служители на министерството още преди дни, завръщайки се от чужбина, са били поставени под доброволна карантина по домовете си за 14 дни.

Създадена е организация за онлайн комуникация с представителите на различните браншове. С тях е проведен дебат по анонсираната "Зелена сделка", тъй като страните-членки на ЕС трябва да представят становище до днес.

Министър Танева заяви, че вече трябва да живеем със съзнанието как трябва да се опазим от коронавируса.

Тя обеща, че засилените проверки за спазване на хигиената в магазините за хранителни стоки ще продължат. Имаме ежедневна връзка с хранителната индустрия, предприятията още в петък показаха, че са предприели много по-високи нива на хигиена, на опазване на техните служители, допълни Танева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

39

Анонимен

преди 4 години

Беше хубаво моме,защо напълня?Е то еясно ,че колкото можем ,толкоз щеконсумираме.Тумбаците, неса безкрайнавеличина.Много умно се изказват,многоТо сал едно изказване ги крепи и имдава кураж за значимост.Оня габровлията ги тика да пълнят ефира,дори и звук на мисирка да ръсят само.

38

До 38

преди 4 години

В София в Била до преди 1 час нямаше много хора,но на входа от охраната те карат да идчакаш,докато друг клиент не излезе. Това е Билата на Дондуков до Костас, гръцката сладкарница,която странно че работи. Иначе други хранителни обекти няма отворени. Работеха ДМ и А1. Пред А1 също се пускаше по един човек,чух като минавах и бодигарда обясняваше на някого пред офиса им.

37

svetlio

преди 4 години

Никой не споменава за пресните плодове и зеленчуци.А те СВЪРШВАТ!!!При вносител на такива продукти,не е трудно да се досети с тези затворени граници.Честито че унищожихте родното производство!

fallback