Снимка: БГНЕС

Осем нови случая с коронавирус са открити в България. С тях болните от COVID-19 стават 51 души. За тях на редовния брифинг в неделя съобщи началникът на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

"Във ВМА са направени 83 проби. На базата на тези 83 проби са установени 6 положителти пациента. В националната лаборатория са извършени 51 проби - 2 са положителни. Във Варна - 12 проби, 1 е положителна, но тя е към Националният център. В Стара загора са 16 - отрицателни", каза ген. Мутафчийски.

В лечебни заведения са приети само пациентите със средно тежка картина - 10 във ВМА, в Белодробната болница - 5, Пирогов - 1, Александровска - 1, в Плевен - 4, в Габрово - 2, във Варна - 1.

Генерал Мутафчийски специално обърна внимание на "пътя на варненския пациент+.

"В разгара на епидемията в Италия хваща самолета от Варна след 10 март и отива в Бергамо, в центъра на епидемията. От Бергамо отива в Барселона. От Барселона се прибира в София, след което със сухопътен транспорт се връща във Варна+, каза Мутафчийски.

"Ето за това говорим дами и господа", добави той, очевидно визирайки неспазването на препоръките за спиране на разпространението на коронавируса.

"Слава Богу, след като се е прибрал, веднага се е явил в болница. Най вероятно, защото като е пристигнал, е разбрал за какви мерки става въпрос - 5 години затвор и т.н.", каза Мутафчийски.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase