9-годишно дете с английско гражданство е дало у нас положителна проба за коронавирус, стана ясно от думите на проф. Венцислав Мутафчийски по време на редовния брифинг на Националния оперативен щаб. Така случаите в България стават 52.

Детето е чуждестранен гражданин. Чичото на детето, който е извън България, е бил контактен със сестраси, която е също с COVID-19, допълни още Мутафчийски.

Още по темата

Той подчерта, че това е пореден случай на безотговорност и нарушаване на съветите на Националния оперативен щаб.

9-годишното дете почти няма клинична картина на заболяването, но е с ясна епидемиологична пътека.

Той посочи, че е безотговорно от страна на туристическите фирми и хотели в страната, в стремеж да запазят бизнеса си, приемат хора.

"В страната се забелязва отчетлива тенденция към съобразяване с препоръките и заповедите, които се издават за наше огромно удовлетворение", посочи ген. Мутафчийски.

Той изказа благодарност към всички български граждани, които разбраха сериозността на положението и се съобразиха.

От името на оперативния щаб Мутафчийски отново призова хората да не се разхождат излишно, да предприемат само най-необходимите мероприятия.

"Това ще даде възможност и ние да не бъдем прекалено твърди в изискванията, тогава не е нужно да пренатягаме за тази мобилизация", посочи още той.

Шефът на ВМА също така благодари на онези, които снощи са ръкопляскали на българските медици, които се грижат за болните от коронавирус и здравето на българите.

Той обобщи ситуацията на Балканския полуостров, като най-сериозно е положението в Гърция, където новите случаи са 103 и общо заразените са 331. Там се обмисля обща забрана за излизане.

В страните край нас случаите също нарастват - в Румъния има още 3 и общо са 139, в Северна Македония са 19, Сърбия 48 и от тази нощ е в извънредно положение. В Турция също има скок на заболелите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase