Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Няма нови потвърдени случаи на коронавируса у нас след двата нови установени снощи. Това каза ръководителят на Националния щаб за COVID-19 проф. Венцислав Мутафчийски.

Случаите в България остават шест – по два в Плевен, Габрово и София.

Oще по темата
Има 7 съмнителни проби, за които около обяд ще стане ясно дали са положителни или отрицателни.

"Както знаем, в България има двама новорегистрирани случая вчера. 46 човека са изследвани във ВМА, които са отрицателни, в Националния център са 121, в Стара Загора – 33, във Варна – 24", обобщи проф. Мутафчийски.

"В късните часове беше потвърдено за двамата пациенти, които са в "Пирогов", те са семейство – мъж и жена, както ви е известно", каза още той.

Проф. Мутафчийски поясни, че заразеният 74-годишен мъж е постъпил в неделя в болницата с предходно хронично заболяване във фаза на обостряне. Имал е контакт с 49 други лежащи, предаде Bulgaria ON AIR.

"Състоянието му е с тенденция на влошаване, но не бих казал, че е критично. Жената е 66-годишна, съпруга на пациента, в тежко състояние още в момента на пристигането си. На командно дишане е, в критично положение. Издирени са първите контактни лица, те са 8 и са настанени в белодробната болница за наблюдение", обясни ген.-майор Мутафчийски.

Според него случващото се в Габрово и Плевен, където има по двама заразени с коронавирус, не е съвсем правилно. Той отправи призив към медиите да не обсаждат болниците.

"Излагате се на риск и не давате възможност на колегите да вършат нормално работата си. Болните са изолирани, дезинфекцията е на завишено ниво. Присъствието на външни лица не е желателно. Тези болници ще останат да работят като болници", настоя той.

И подчерта, че болница "Пирогов" продължава да работи, няма да работи само кардиологията.

"49 лежащо болни, свързани с установените случаи, са изолирани и са във вътрешната клиника, която е в отделна сграда. 30 души от персонала остава да работят в тази клиника, наблюдават се и преминават тестове за коронавирус. Всички лекари, които се грижат за болните, са контактни. Безумна е идеята, че трябва да бъдат затворени", коментира още ген.-майор проф. д-р Мутафчийски.

Директор на РЗИ-София д-р Данчо Пенчев заяви, че в "Пирогов" автоматично се е задействал екшън план за такива ситуации. Под пълна карантина е Клиниката по вътрешни болести, направена е ударна дезинфекция. Персоналът, който е бил в контакт със заразената пациентка, е под карантина.

"Имаме информация за пристигналите вече облекла, първият ТИР вече е пристигнал. Той ще бъде разпределен чрез Районните здравни инспекции. Това е основна грижа на Министерството на здравеопазването - да защити персонала от заразяване. Изчерпването на здравните ресурси би ни изправило пред много тежка ситуация. Всички медицински кадри ще бъдат защитени", каза още ген.-майор проф. д-р Мутафчийски.

Близо 120 хил. са заразените в света, с 3100 случаите са повече от вчера. Смъртните случаи са 4299, 210 са новите.

В Китай случаите за денонощието са само 24.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

99

Еййй

преди 4 години

Намразиха ви с ти мушенгии и баламосвания само приказки ,лафове без доказване.Разлика от гриповете немогете да направите,ама нейсе май последно пране на пари.

98

Анонимен

преди 4 години

Статията вече не е достоверна...да се свали.

97

98

преди 4 години

До Анонимен98, не можеш да делиш броя загинали на броя оздравели - и двете са част от общия брой заразени. Така се вадят спекулативни проценти. Активните случаи + оздравелите + загиналите = общия брой.

fallback