Оправдана ли е истерията у нас заради разпространението на коронавирусa? Медийния експерт и бивш председател на СЕМ доц. Георги Лозанов смята, че в случая има свръхинформация. В ефира на Bulgaria ON AIR той сподели, че това има и добра страна, но в определена степен е притеснително. 
 
"Добрата страна е, че за всяко бедствие първата защита е информация. Напълно естествен е този информационен процес, с който медиите и институциите се справят. Този път се залитна в обратната посока - една и съща информация отново и отново, което вече започва да има психологически ефект", коментира Лозанов.
 
Той смята, че обстановката у нас е нагнетявана още преди да има доказан случай на зараза с COVID-19. Започнало е да се създава паническа нагласа от тавтологичната информация, а след това са решили да успокоят хората, смята Лозанов.
 
Експертът по комуникации Даниел Киряков се съгласи и добави, че живеем във време, в което сме пренаситени от информация. 
 
"Много информация, но тя започва да се повтаря. Това се сблъсква с другия парадокс - колко вярваме на институциите. То не е парадокс, а ситуация - недоверието към институциите е основополагащо, независимо колко граждански активен си", посочи Киряков. 
 
Според него с развитието на технологиите всеки човек сам по себе си е медия и трябва да започнем да се отнасяме качествено с информацията. Киряков посъветва да използваме качествени източници. По думите му паниката идва от усещането на страх и вид несигурност. 
 
"Има спекула, когато има бедствия и война. Продават се на нереални цени търсените стоки. В момента има спекула на пазара на информация - да бъдат четени, да бъдат гледани. Важно е медиите да се самооглеждат, те самите са част от социалната реалност, за която нямат ресор. Два пазара единствено се вдигат по време на тази епидемия - фармацевтичният и медийният", добави доц. Лозанов.
 
Даниел Киряков посочи, че ситуацията е тест за здравната система у нас, но също така и възможност да я подобрим. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase