Снимка: Pixabay
fallback

Липса на профилактика, лоша хигиена и системно неглижиране на оралното здраве са причините за стряскащата стоматологична картина в България. Това заяви председателят на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков пред БНТ.

Официалната статистика показва, че 18-годишните младежи у нас имат средно по 6 кариеса и 1 изваден постоянен зъб. А във възрастовата група от 35 до 44 години броят на липсващите зъби нараства до 6.

"Българинът не купува пасти. Ние установяваме, че само около 30% купуват често четки за зъби и горе-долу толкова купуват зъбни пасти. Ето това се опитваме да променим. Не си мият зъбите", каза още той.

Д-р Шарков призова четките да се сменят на 3 месеца.

"Не дай си боже, при епидемиологична обстановка, ако си се разболял от каквото и да е инфекциозно заболяване, трябва да смениш четката си веднага", каза той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

48

Болярин

преди 3 години

И какво значи не си мият зъбите.. никога или го правят рядко? Не е уточнено. Аз с пасти за зъби спрях да ги мия от над 8 години. Мия се само със сол...както едно време. Също и не ги мия всеки ден,а когато усетя необходимост,обикновено два пъти в седмицата. Искрящо бели са ми зъбите,цял живот са били такива,нямам кариес,нямам лош дъх,дори и в дните когато не ги мия въобще. Храната е тази която мие и чисти зъбите. Правилното хранене...краставица сутрин мие зъбите 100 пъти по добре от четка и паста

47

Болярин

преди 3 години

Българите са умни. С право не си мият зъбите, защото много добре знаят че в тия пасти за зъби има много вредни съставки които ти предизвикват КАРИЕС!!! Не стига че си даваш и парите дет ги нямаш, за нещо дето ще ти направи кариеси. И по 5 пъти на ден да ги миете с паста за зъби ПАК ще имате кариеси на 100% ! Ето ви една от вредните съставки - глицерин. Той съставя тънък филм по повърхността на зъбите който адски трудно се измива и той не им позволява да се регенерира емайла! Резултата е КАРИЕС.

46

Анонимен

преди 4 години

Зъби се мият един път на ден преди да легнеш. Сутринта не виждам какво има да търкаш, достатъчно е да се изплакнат с вода за уста за добър дъх.

fallback