На днешната събота отбелязваме голямата Задушница преди Великия пост.
По традиция в съботата срещу Неделя месопустна (Месни заговезни) - на голямата Задушница преди Великия пост, всички българи извършват помен в памет на мъртвите. Или, както името "Задушница" показва, това е ден за възпоменаване на душите на починалитe.
За помена се приготвя варено подсладено жито. Българската традиция включва още хляб и вино. В по-ново време се прибавят дребни сладки и соленки.
Поменът се прави на гроба, в черква или у дома. Задушниците винаги са в събота, защото в седмичния празничен цикъл църквата е определила съботата за ден на покойните. На тези дни близките на починалите посещават гроба, преливат го с вино, прекадяват го с тамян и след това раздават на присъстващите жито и храна за "Бог да прости мъртвите души".
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase
Коментари Напиши коментар
12
Анонимен
преди 4 годиниБог да прости!
11
Светла им памет
преди 4 годиниБог да ги прости.
10
покой на душите им!
преди 4 годиниПреди да почине майка ми и аз си мислех, че задушниците са произволно определени дати, но сега вече знам, че не е така. Винаги около Задушница я усещам около себе си, без да следя църковни календари. Всъщност така разбирам, че наближава - започвам много да я мисля, ставам неспокойна, изпускам разни храни...