Снимка: БГНЕС
fallback

Възражда се една традиция, български занаят, който е важен - производството на тахан. Това са млади хора, които работят с техните близки. Това каза Явор Гочев, програмен директор и обучител в Център "Ринкър" в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

Той коментира възраждането на стара традиция в производството на тахан и победителите в проекта "Академия за местни предприемачи". Семейна таханджийница в Харманли получава 10 хил. лв. от проекта.

По думите му районите, към които е насочена програмата, са Кърджали, Хасково, Благоевград и Силистра.

"Целта е да подпомогнем местните бизнеси да се развиват. Има много интересни проекти", каза той.

За тънкостите на производството разказват победителите -  София Пейчева и Павел Тръндев. Те са брат и сестра, цялото им семейство се занимава с таханджийницата в Харманли. Те произвеждат и мед.

"Нашата семейна таханджийница е на повече от 20 години и връщайки се миналата година в нашия роден град бе естествено продължение да се заемем с това", каза София Пейчева.

Така от миналата година те отново са подновили производството.

"Това е много полезна храна, подобрява качеството на живот", допълва и Павел Тръндев. Той се занимава с процеса на производство и допълва, че качеството зависи от суровините и самото изсушаване.

"Ядките са богати на минерали и витамини, и при по-силна термична обработка те се разрушават", каза младият предприемач.

По думите му сусамовият тахан е най-търсен и най-произвеждан, а лешниковият тахан има вкус, който не се забравя. Около 500-600 буркана месечно произвеждат. Цената на 300 гр сусамов тахан е 4.50 лв., а на лешниковия - 13 лв.

Пейчева обясни, че сусамът идва от Африка и Азия, но производителите на познатия в миналото продукт, който и сега се възражда, искат той отново да стане част от нашата трапеза.

"Останалите суровини са български", каза тя.

"Към днешна дата все повече хора се интересуват от здравословно хранене, така че таханът става все по-актуален и харесван продукт".

Наградата от 10 000 лв. те ще използват за сайт и да купят сушилня - важна техника в процеса на работа.

Целият разговор чуйте тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Анонимен

преди 4 години

До ПепиСподели как се прави в домашни условия ...

11

Ивайло в града

преди 4 години

Местен съм и искам ле-е-е-кичко да поразвенчая мита за оригиналния ивайловградски тахан !Ще кажа само , че наистина е местно производство ( вижда се като идеш в тахънджийницата ) , но от къде идва суровината (сусама), няма да казвам , да не развалям бизнеса на "градския" ми.Има нова тахънджийница в село Плевун ( Пелевун) , чийто тахън е по-добър дори от ивайловградския и е абсолютно местно производство и суровини ! Засега ...

10

обикновен

преди 4 години

Оеоии, твоят едва ли е по българска рецепта и африкански произход сусам! А от орехчета пра'иш ли? Това не е клуб Направи си сам и Аз го мога! Ходи си прави чушки и домати, посей си ориз и ***, и бурканите, етикетите, капачките и водата сама си направи, че да има в какво да затваряш!

fallback