Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Как любовта към България и гайдата може да върне един успешен млад човек в родината. Това е разказ за живота на Стойко Станев или както е познат в Родопите - Стою Русчуклията, в поредното издание на "Завърналите се" с Петя Кертикова по Bulgaria ON AIR.

Преди да реши да се прибере и да не бъде чужд човек в чуждата чужбина, Стойко следва в Дания. Заминава, защото иска да види какво е навън. Завършва компютърни мрежи и системи. Остава в скандинавската страна.

През 2015 г. нещо се пропуква в сърцето на днешния родопчанин - Стойко посещава Роженския събор, където се влюбва в каба гайдата и решава, че трябва да си купи и да се научи да свири на родопския инструмент. Помни първата си гайда, която купува онлайн.

"Поръчах си я по интернет веднага след Роженския събор. Не свиреше правилно," разказва Стойко.

За Смолян русенецът заминава веднага щом се прибира в началото на 2017 г. Каца в Букурещ, минава през родния си град да си вземе дрехи и довиждане с близките си, и с автобус заминава за Смолян.

"Нямах уредена квартира, тръгнах директно като Дон Кихот без Санчо Панса, с багажа на рамо. Бях си взел предварително хотел за няколко нощувки", разказва с усмивка младият гайдар.

В сърцето на Родопа планина - Смолян, му нареждат пръстите на гайдата и се учи да свири от извора - гайдарския състав "101 каба гайди".

Днес, 3 години по-късно, Стойко не само остава в Смолян, който приема за дом, но и чака избраницата си Александра да заживеят заедно. Иска да предаде любовта си към гайдата, в която е закодирана и любовта към България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

Анонимен

преди 4 години

ако имах два живота то единият наи вероятно бих го пропилял за да съм финансово според нашите критерии добре но бог ми е отредил един път да бъда жив на този свят затова родната ми страна приятелите ми роднините ми са по скъпи от цялото богатство на света знам че ще получа много минуси но за мен философията е че живота е един миг и не трябва да се пропилява и ден без да ги срещна обичаните хора ако трябва ще ям хляб и сол но да бъда с тях

19

Анонимен

преди 4 години

До 14:Най-накрая има решение - докарват се на Територията 6 милиона китайци,а местният *** се пренася в някой тихоокенски остров,на екстремно изживяване и с никакъв досег до каквато и да е друга цивилизация!Така ще може до насита да се самооплюва,самооплаква,самосъжалява и очаква някой да го такова..това де,да го управлява,че най-после да бъде доволен!

18

мишо бирочето

преди 4 години

ей ги на ганчовците и на този пич му намериха кусури. ами ако е решил да се научи на гайда и сега прави онлайн курсове и всяко видео му го цъкат по 1 милиона човека извън българия. ами ако си цъка от вкъщи и печели повече от светия български граал 1000 еврака на месец. ами ако сади био компири и идва да ви ги продава по 6 лева килцето. гледайте си собствените копанки, чекайте да доде минералната вода от порко и топличкото от италианонемския боклюк, цъкайте си "плазмичката" по цял ден и оставете живота на тея дето искат да го живеят.

fallback