Снимка: БГНЕС
fallback
Цената на свинското месо е рекордна за последните шест години, а само ппрез последната е поскъпнало с 50%, сочи годишен анализ на Държавната комисия за стокови борси и тържища за 2019 г., цитиран от "Труд".
 
Пикът е бил през лятото, когато цената му за килограм на едро бе близо 10 лева. Тя се запази до края на миналата година.
 
Основните фактори, довели до поскъпването, са огнищата на африканската чума по свинете в България, нарастването на цените на свинското месо в Европейския съюз заради избухването на заразата в Азия и значителното увеличение на търсенето на месо в Китай, отчитат специалистите.
 
Заради скъпото свинско цената на каймата също е възходяща през цялата минала година. В началото на годината тя се продава на едро средно по 4,32 лв./кг, за да стигне в края на 2019-та до 5,65 лв./кг. Което е увеличение с 30 на сто.
 
Макар и по-слабо, цената на свинското се е отразила и на кренвиршите и колбасите - скокът е със 7%.
 
Потребителите плащат повече и за пилешко месо и брашно, изчислява ДКСБТ. През годината цената на пилешкия бут се движи от 2,80 – 3 лв./кг. Но в края вече е с 10% отгоре, което се дължи на по-голямото търсене по празниците.
 
Цената на брашното през миналата година е била най-високата за последните 5 години, като само за година увеличението е със 7 на сто.
 
И млечните продукти ни излизат по-скъпо. При сиренето цената на едро се движи от 5,92 лв./кг в началото на 2019 г. до 6,30 лв./кг в края й, което е ръст от 7,8% за година. Аналогично е поскъпването при кашкавала – от 10,14 лв. за кг на едро до 10,75 лв. за кг или увеличение с 6 на сто.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

265

Анонимен

преди 4 години

Свинското се тъпче с инджкции с канцерогени и от него хваща рак.Не яжте свинско то е хранено с отрови и токсични химикали. Пълно е с ракообразуващи съставки това не едомашно свинско хранено с кукуруз и домашна помия. Това е хранено с гранулат химически от трупове на болни избити живитни това яете за свинско което отгоре е и престояло с години в фризери и развалено .Прано в перални иовкусено с химикал .Прави веднага язви в устата.не яжте свинско !!!

264

Анонимен

преди 4 години

това е от австрийския картел вериги магазини ама никой не ги закача

263

Анонимен

преди 4 години

Виновен е кръглия суджук от Банкя

fallback