Снимка: БГНЕС
fallback

Да се скриеш от закона е трудна задача, но не и невъзможна. До момента България има договори с 47 страни по света, които задължително трябва да екстрадират търсените от родните власти престъпници обратно. Сред тях са 27-те държави членки на Европейския съюз, съобщават от bTV, позовавайки се по информация от Министерството на правосъдието.

Oще по темата

Държавите от ЕС трябва да върнат издирваните от нас престъпници веднага щом ги открият. А с някои държави страната ни има комплексни международни договори за сътрудничество по граждански и/или наказателни дела, съдържащи и разпоредби за "предаване" на лица.

Такива договори действат между Република България и Алжир, Виетнам, Йемен, Северна Корея, Кувейт, Куба, Либия, Монголия, Сирия, Тунис.

Самостоятелни договори за екстрадиция са в сила между Република България и Беларус, Индия Казахстан, Китай, Ливан, Мароко, Република Корея, САЩ, Узбекистан.

За това предпочитани от бегълците са места, които не са длъжни да екстрадират когото и да било, като Южна Африка, Доменикана и Обединените арабски емирства. 

В ОАЕ, например, не питат откъде са парите ти, имущество се купува без проблем и ако е заплатено около 280 хиляди долара, получаваш статут на гражданин на страната, което носи и някаква защита.

Кои са знаковите бегълци от закона?

Веска Меджидиева е първият български банкер - беглец. Тя е обвинена за източването на Българска земеделска и промишлена банка в периода 94-та-95-та година. През март 1996-та успява да премине в Гърция със собствения си автомобил, а след това лети до Кейп Таун, часове преди срещу нея да бъде повдигнато обвинение за източване на банката.

Делото срещу Меджидиева е заведено лично от главния прокурор Татарчев, който поиска тя да бъде докарана у нас в чувал. 

Съдът на Белвил - малко предградие на Кейптаун, отказа да одобри екстрадицията на дамата. ЮАР не дава Меджидиева на България дори след като софийския градски съд я осъжда задочно на 7 години затвор през 2007-ма. А 14 години след началото на делото за източената банка Върховният касационен съд окончателно я оневинява на последна инстанция. Така Веска Меджидиева е доказано невинна.

Без да пътува твърде далече, засега се спасява от арест и банкерът на последната фалирала банка у нас Цветан Василев. След фалита на Корпоративана търговска банка Василев е привлечен като обвиняем, но от 2014 година живее в Белград и сръбската държава отказва да го екстрадира у нас.

Подобно на Веска Меджидиева, ден преди да му бъде повдигнато обвинение, държавата напуска и Васил Божков, в посока Обединените арабски емирства.

Дали арабската страна ще екстрадира Божков, ще покаже времето. В същата страна се оказва и Христофорос Аманатидис, с прякор Таки, през 2009-та година. Прокуратурата иска неговата екстрадиция, след като го обвинява, че е ръководител на организирана престъпна група. До момента Таки не е върнат у нас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

37

шапки долу

преди 1 година

До Ехо

36

Мюмюн

преди 4 години

М,дааа.Путин как действа с шпиони и олигарси,които са нагазили закона? Ако ги върнат тия айдуци,ще закача на моя коч мъдите на врата им,да ги носят в зандана, докато станат на чироз!

35

ГЕРБ = Мафия

преди 4 години

Един клан на мафията присвоява бизнеса на другите кланове на мафията.

fallback