Снимка: БГНЕС
Комисията за защита от дискриминация осъди директорката и две учителки от видинската детска градина "Желязко Попниколов" за дискриминация на дете, настанено в приемно семейство, съобщиха от Асоциацията за приемна грижа пред "Монитор".
 
Според решението директорката Васка Здравкова и учителките Биляна Борисова и Румяна Евгениева трябва да заплатят глоба от по 250 лева. Издадено им е задължително предписание да не допускат дискриминация, под каквато и да е форма. 
 
Жалбата до КЗД е подаден от приемната майка Ванина Бойчева преди две години, която със съпруга си и впоследствие осиновили малкия Симеон.
 
В жалбата майката посочва, че тя е била подложена на натиск от двете учителки да премести детето си в друга градина. Според нея причината била, че момченцето е от ромски произход и не е подходящо за тази "елитна детска градина". 
 
По думите на приемната майка, педагозите често и грубо са коментирали "неприемливо" поведение на детето. Оплакванията от Симеон са за това, че момчето „иска да прегръща и да целува децата, гони се с тях, пречи на работния процес, не може да изработва нещата като останалите деца, излиза сам от стаята, оскубал момиченце, ударил момченце, поискал допълнително храна и не иска да спи след обяд". 
 
Педагозите препоръчват на приемната майка да запише детето си в самостоятелна форма на обучение с мотивите, че то има нужда от допълнителна подкрепа в домашна среда, като учителите мотивират това си решение с протокол от индивидуална оценка на детето. Ванина Бойчева отказва, а учителките забраняват детето да празнува рождения си ден в градината.
 
Въпреки това, тържество е направено, на което малчуганите се радват и веселят със Симеон. Директорката на детската градина обаче не се спира и заявява пред родителите, че детето може да е много добро, но не се знае произхода му, както и какъв е "генетичният материал". 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase