Снимка: Pixabay

Децата, които са станали жертви на насилия у нас през миналата година са били 446, става ясно от данните на Агенцията за социално подпомагане.

Това означава, че средно по едно дете всеки ден е ставало жертва на тормоз.

"Мога да кажа, че сигналите за деца в риск са едно постоянно число за последните 3 години", коментира пред "Монитор" началникът на отдел "Дейности и мерки по закрила на детето" в АСП Детелина Котевска.

Още по темата
През 2017 г. подадените сигнали за насилие над деца у нас са били 1282, като от тях 382 са случаите на установени тормозени малчугани. През следващата година подадените сигнали са 1106, а 387 са установените случаи на пострадали. Увеличение има през 2019-а, когато са разкрити 446 деца, жертви на насилие, а подадените сигнали са били 1171.

Според Котевска работата на социалните работници и социалните институции в лицето на Държавна агенция за закрила на детето и социалното министерство, е подпомогнала много от семействата в нужда, в които е имало често не един проблем.

Всяко година социалните работници и институциите работят съвместно по над 30 хиляди различни случая, за които се подават сигнали в Агенцията за социално подпомагане. След всеки сигнал се прави проверка – оценка на достоверността му, установява се колко от тези сигнали са основателни. Те се проверяват от мултидисциплинарен екип, които разглежда достоверността и същността на сигнала и реда, по който ще се действа. Има варианти, в които може да не се открие работа по случаи, има вариант сигналът да не е достоверен, а може и да се окаже животоспасяващ в някой случай, коментира Котевска и уточни, че при доказан проблем се започва работа със семейството. Философията на социалната работа е подкрепа на семейството и на детето.

Най-доброто за едно дете е то да бъде отглеждано от биологичните си родители, подчерта експертът.

"Никога бедността или материалното състояние не са водещи, когато се стига до извеждане на дете от дома му. Това е крайна мярка, която се прилага, когато има достатъчно факти и доказателства, че едно дете е жертва на насилие", разясни още шефката на "Дейности и мерки по закрила на детето". Когато се установи, че няма как детето да остане в семейството, се издава административна заповед – настаняване при роднини и близки или настаняване в приемно семейство, защото приоритет на агенцията бил отглеждането на децата да е в среда близка до семейната.

"Борим се – всички деца да получат най-доброто и да бъдат защитени, когато това се налага", увери Котевска.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase