Снимка: БГНЕС

Хората са изключително натоварени в ежедневието и неглижират своята безопасност. Заради това, че трябва да стигнат по-бързо до дадено място, те пренебрегват своя живот, като пресичат неправилно. Пешеходците независимо че имат право и предимство на пешеходната пътека, трябва да знаят, че техният живот е по-важен от тяхното право. Това заяви пред БНТ експертът от държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата" Росен Рапчев.

Още по темата

"Особено опасно е, когато възрастен пресича с дете на място, където не е позволено. Детето запомня, че там може да се пресича и когато отиде само на този участък, пресича без да прецени ситуацията и отчитаме много тежка статистика", допълни той.

И напомни, че инцидентите от октомври до януари са най-много, когато по-голямата част от денонощието е тъмна. Също така посъветва както шофьорите, така и пешеходците да не се разсейват, когато навлязат на пътното платно, защото така губят част от сетивата си. Когато е тъмно, е хубаво пешеходците да носят някаква светлоотразителна част върху дрехите си, когато са около пътното платно.

Много опасни са децата, когато се движат в групи. Важно е да говорим както вкъщи, така и в медиите, за да се научат. Велосипедистите са следващата уязвима група - те са по-малки, не се виждат, много често се движат в пътния трафик и минават от лента в лента, което е изключително опасно, каза още той.

Според него е важно не толкова да се повдигат пешеходните пътеки, а да има изкуствена неравност преди тях, защото е важно да намалиш скоростта преди самата пътека.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase