fallback

Хората на науката отправят гневно обръщение за по-сериозни мерки за подобряване положението и състоянието на условията на живот в страната ни. Обръщението е на Сдружение "Инициатива Единение", съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

Призива "Инициатива Единение" има за цел да накара гражданите да превъзмогнат състоянието си на изчакване и от поведението им, че нищо не зависи от тях. Много от нас смятат, че проблемите се появяват заради това, че нямаме дългосрочни национални цели и програми за развитие в области като здравеопазване и демография. Това коментира акад. Стефан Воденичаров, бивш представител на БАН, в предаването "Бизнес старт".

"Реформите ще бъдат болезнени за много български граждани.  Това не може да се случи само чрез един човек или партия. Призивът ни е да съберем българските политици и експерти, за да създадат програма за всички области за срок от 25-30 г. Важно е да има и закон за публично-частното партньорство".

"Инициатива Единение" работи от четири години. Създадохме съмишленици. Впечатлението ни е, че всеки български гражданин чувства нуждата от промяна, но се усеща безсилен", каза академик Воденичаров.

"В много сфери започнахме да отстъпваме от това, което сме били. Имали сме добър стандарт и индустрия, но тръгнахме в посока на отчуждаване на хората един от друг. Изчезнаха класици от българската литература".

Гостът допълни, че има и положителни примери, но нашата икономика не произвежда стоки с висока добавена стойност.

"Липсата на добре подготвени инженери е голям проблем на индустрията ни. Има недостиг и на учители. Проблемът с лекарите е налице, както и въпросът с домашното възпитание".

Цялото интервю можете да гледате във видеото ТУК

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

26

До Обобщение /6/

преди 4 години

"Дърти, безработни ченгета", така ги характеризираш ти.Но, сегашният им шеф, председателят на БАН акад. Ревалски не е дърт, но и той е с агентурно минало. Това не попречи на останалите академици да го изберат зашеф на БАН!И как да са безработни? Точно те имат правото да останат на длъжност в БАН докато са живи и да получават заплата, съотносима с депутатската.Професорите по институтите пък си извоюваха правото да се пенсионират на 70 г., освен ако ръководството не реши да им удължи срока!

25

Анонимен

преди 4 години

И ето пак всички коментари обобщават, как от хората нищо не зависело защото нямали пари, нямали средства за производство и защото ни управляват мутри. А Левски така ли е разсъждавал? Ами то България я управлява Турция, хората нямат нищо защото са рая. Абе аз ще си бия налъмите и ще ходя някъде в чужбина да бачкам, че тук нямам перспектива.Така ли е разсъждавал Левски?

24

Да де, ама ...

преди 4 години

Като кажат "академик", в съзнанието ти изплува представа за "всемогъщ".Като кажат "професор", представяш си "тоталист" (според жаргона - такъв, който може да си позволи всичко в сектора, който зависи от него).Като кажат "доцент", мислиш си "силен на деня".Така стоят нещата в света на младия асистент и на специалиста (висшист на научно-помощна длъжност), които нямат овластен закрилник. Ако имат такъв, минават в категорията "почти недосегаем" с перспектива да се причислят към "силните на деня"

fallback