fallback

Нов вирус се разпространява със заплашителни темпове в Китай, като вече има и няколко смъртни случая.  Общият брой на заразените е близо 300 души, а 10 са в критично състояние.

Има ли опасност и за България?

"По отношение на вирусите - медицината не е достигнало онова ниво, което е достигнала с антибиотичната ера по отношение на бактериалните инфекции. Този вирус, който се появи в Китай най-напред, е свързан с пребиваване в един пазар за морски дарове. Но каква е връзката между този пазар и вируса все още не е ясно", каза бившият здравен министър д-р Мими Виткова в предаването "Денят ON AIR".

Oще по темата
Според нея винаги има опасност от мащабна епидемия, тъй като вирусните заболявания се разпространяват със скоростта на самолетите. "Динамиката и преместването на хората от един континент на друг е въпрос на часове. Мерките, които ще се вземат там, ще бъдат в извънреден порядък".

Бившият директор на "Пирогов" д-р Спас Спасков също коментира темата и посочи, че най-вероятно режимите на летищата и пристанищата ще се затегнат от гледна точка на хигиенните изисквания. "Хубавото е, че Световната здравна организация взе мерки веднага. Предприеха се и локални мерки в самия регион, където е открито заболяването", допълни той.

Д-р Мими Виткова препоръча да се избягват местата, където са събрани повече хора, а тези, които вече са заразени, да се изолират. При начални симптоми - веднага да се посети лекар.

"Носенето на маска ни предпазва частично, няма пълна защита от вирусите, но все пак е добре е да се слага", каза д-р Спас Спасков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

Анонимен

преди 4 години

Този вирус е вече в софия. той се разпространява предимно сред така нареклите сеДжендари. Избягвайте контакти с тях. Те са обречени

13

Анонимен

преди 4 години

Нека ми обяснят тези доктори като въпросната Мими Виткова - Как да избягвам контакт с хора, струпването на хора, като всеки ден ми се налага да пътувам в претъпкан автобус до работа, където съм в контакт със стотици ???Големи съвети давате, ама са за хора, които могат да си стоят по цял ден вкъщи и да им капе някой лев от кранчето !!!!!!!!!!!!!!!!

12

Анонимен

преди 4 години

Вирусът не лови бели. Има много редки случаи.

fallback