Снимка: Правителствена пресслужба
fallback

Премиерът Бойко Борисов заяви, че България ще продължи да подкрепя Египет в усилията му в борбата срещу тероризма и религиозния екстремизъм. По думите му разширяването на сътрудничеството в тази област означава повече сигурност и за регионите на Близкия Изток и Балканите.

"Оценяваме като много позитивна ролята на Египет и в качеството му на председател на Африканския съюз, и водещата му роля в Лигата на арабските държави", добави министър-председателят по време на срещата си с президента на Арабската република Египет Абдел Фаттах Ас-Сиси.

Двамата разговаряха в рамките на събитието за официалното откриване на военноморската база "Бернис" на брега на Червено море.

"Истинският пробив в политическите контакти между България и Египет, който постигнахме през последните две години, може да даде нови практически изражения на сътрудничеството ни във всички сфери", коментира Борисов, цитиран от правителствената пресслужба.

Премиерът отбеляза, че благодарение на конструктивния политически диалог от 2018 г. до днес е отворена нова страница на активизиране на двустранното сътрудничество във всички сфери - политическа, икономическа, енергийна, културна, образователна, туристическа.

Борисов приветства сериозните усилия на Египет да съдейства за намирането на мирни решения за кризите в региона и по пътя на диалога страните в тези конфликти да стигнат до компромисни действия.

"Трайният мир ще позволи икономическото и социалното развитие на обществата", посочи българският премиер пред президента Сиси.

В хода на разговора Борисов очерта, че особен интерес за България представлява двустранното сътрудничество в областта на енергетиката, предвид газовите ресурси на Египет от една страна, а от друга - реализацията на редица проекти в сектора в България.

"Това ще ни позволи да бъдем едновременно и потребител, и транзитен хъб за значими количества природен газ от страни в Азия и Близкия изток към Европа", отбеляза министър-председателят.

Българският премиер акцентира още, че през настоящата 2020 г. се очаква да бъде проведено първото заседание на Съвместната междуправителствена комисия и да се осъществят нови  посещения на високо равнище.

България и Египет вече разполагат със съгласувани двустранни споразумения, чието подписване ще разшири и обогати сътрудничеството ни в сферите от взаимен интерес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

40

Наблюдател

преди 4 години

Няма полза от този зов, арабите не радбират български.

39

Анонимен

преди 4 години

БанкяТур холидейс

38

Абе...

преди 4 години

Велик е нашият фараон!! Да се слави пирамидата му ( герб)..добре че е той !! Той им открива базата ( която бе покрита с чаршаф)..не е поканен Си Цзин , не е поканен Ким !! Дончо и Вовата ги няма!! Той ще договори бойкопровод с вода от Нил за Перник !! Браво!! Да се множат...... Делата му

fallback