Двойно повече часове извънреден труд и по-дълъг работен ден искат работодателите, съобщи Bulgaria ON AIR. За момента срещат разбиране само от социалното министерство. Синдикатите, както се очаква, са против.

"Това е старо предложение на работодателите. Пазарът на труда роди тази идея. Липсват кадри в бизнеса. Едно от нашите предложения беше увеличаване на възможността работниците да полагат извънреден труд, когато те са съгласни", коментира Добрин Иванов от АИКБ.

Според него при полагането на извънреден труд, трябва да се спазват всички условия.

"В дебатите, които организирахме между синдикати, работодатели и Агенцията по заетостта в 3 български града, се видя, че когато в големите предприятия се увеличи заплащането само с 200 лева, това е достатъчно, за да се върнат работници от други държави", добави Ваня Григорова от КТ "Подкрепа".

Григорова е категорична, че ако искаме да увеличим работната сила, първо трябва да увеличим заплащането и да подобрим условията на труд, вместо да изтощаваме работника.

Иванов обясни, че световната тенденция е да се намалява работното време. Това обаче зависи от структурата на икономиката и производителността на труда. Той допълни, че при увеличаването на часовете извънреден труд ще се легализира практика, която се осъществява и в момента.

Григорова твърди, че работниците полагат извънреден труд, защото заплатите са ниски, а не защото искат да се изтощават.

Тя даде за пример случая, в който шофьор на градски автобус в столицата катастрофира зарази преумора. Тогава работниците се били съгласили да работят извънредно заради обещаните допълнителни средства.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase