Архив: Булфото

Жители на най-голямото село в Кюстендилско - Яхиново, протестираха тази сутрин срещу проект за изграждане на цех за преработка на пластмасови отпадъци в селото, съобщи БНР.

Според бизнес намерението в цеха ще се преработват по 500 кг пластмасови отпадъци на час, което означава по 4 тона дневно.

Недоволните изразиха готовност протестите да продължат, ако искането им не бъде удовлетворено.

Още по темата

Преди месец от инициативния комитет са изпратили писма до отговорните институции с искане проектът да бъде спрян.

В Яхиново са решени да продължат протестите, но да не допуснат това, каза кметът Софка Скоклева: "Не сме съгласни, не искаме да се строи нещо такова в Яхиново. Заради околната среда - въздух, вода, заради децата и изобщо. Не може да се позволи тук да се превърне в едно сметище. Идеята е да се докарват бали, да се рециклират, да се разтопяват“.

От миналата седмица властите започнаха проверки в няколко града в страната, където са изградени незаконни складове за пластмасови отпадъци и опасни боклуци. В Плевен се оказа, че от 5 години се приемат отпадъци от Италия, във Враца се откри незаконно депо за разфасоване на пластмасови тонер касети. По думите на премиера Бойко Борисов МВР и ДАНС подготвят акции на още 7 места в страната във връзка с опасни отпадъци.
 

властите и ДАНС проверяват площадка за отпадъци в града.

Прочети още на: https://www.dnes.bg/obshtestvo/2020/01/05/kmetyt-na-vraca-niama-da-dopusnem-izgariane-na-opasni-otpadyci.434917

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase