Снимка: Reuters

Акция "Боклук" срещу калабрийската мафия Ндрангета, при която в Италия бяха арестувани над 300 мафиоти, достигна и до България, съобщи Нова тв. МВР също започна разследване, като той е в района на Плевен под прякото ръководство на главния секретар на МВР Ивайло Иванов.

Още по темата
Той е заминал на мястото на операцията, след като по-рано тази сутрин подробности по следствените действия са били обсъждани от премиера Бойко Борисов, главния прокурор Иван Гешев и ръководството на МВР.

Според източниците ни разследването е свързано с трафика на боклук от Италия за България.

Миналия месец карабинерите от Милано задържаха незаконен товар от 815 тона боклуци, предназначени за нашата страна. Открити бяха 582 бали отпадъци, натоварени в 17 вагона, а търговската им стойност на пазара се изчисляваше на 130 000 евро.

Седмица по-късно последваха и арестите на мафиоти от Ндрангета. Сред задържаните имаше и една българка.

В разследването на властите под наименованието "Ринашита-Скот" е замесен и известният като патриарх Луиджи Манкузо, който още от 90-те години на миналия век е оторизиран да говори от името на "елита" на калабрийските мафиотски кланове.

Обвиненията срещу всички варират от връзки с мафията до убийства, изнудвания, рекет, фиктивно притежаване на собственост, пране на пари и др. Престъпната история на обвиняемите е описана от властите върху 13 500 страници.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase