Снимка: Булфото
fallback

На 24 декември всички се събираме на Бъдни вечер – един от най-важните християнски празници. Денят, преди Бъдни вечер, е денят преди да се роди Спасителят Исус Христос.

Христос се ражда в скромност, в бедност, така и постната трапеза, която предлагаме днес, не би следвало да бъде прекалено изобилна, разказа за вярата, традициите и смисъла на празника Рождество Христово Негово високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим.

Достатъчно е вечерята да бъде скромна, но да имаме любов в сърцата си към Бога и помежду си, и вяра в Този, който се ражда заради всеки един от нас и заради цялото човечество, каза митрополитът пред БТА.

Трапезата на Бъдни вечер е и последният постен ден в периода на рождественския пост. Броят на ястията няма конкретно значение, това са различни местни традиции, които не са задължителни, кой както ги разбира, както ги желае, така може да ги направи, допълни митрополит Серафим.

"Преди всичко Христос се ражда в света и оставя на човечеството пътя на спасението, пътя към Него, този път към Него е пътят, по който всъщност придобиваме в нашия живот неговата благодат.

Неговата благодат не е нещо, което всеки би могъл само по себе си или само от себе си по всякакъв начин да придобие. Тя се придобива в църквата, която Христос основава, за да може да има всеки човек, който иска да бъде при Христос, да има онова сигурно, ясно показано и ясно доказано място, където е присъствието на Божията благодат", разказа митрополитът.

Той допълни, че молитвеното настроение се придобива чрез молитвите и в дома, и в богослуженията в дните около празника, прекадяването на трапезата, благовонието на тамяна, димът на тамяна, който се разнася, всичко това е символ, израз на възнасянето на нашата молитва към Бога, която да бъде като духовно благоухание пред Бога.

Това е една символична жертва, която принасяме от себе си към Бога в очакване и надежда на благоуханието на неговата благодат, така че всички тези традиции, които имаме с постната храна, прекадяването на трапезата, молитвите, песнопенията, всяко от тях има своя смисъл и своя произход от онова пълноценно благодатно общуване с Христос в светата литургия, разказа митрополит Серафим.

Всеки един вярващ трябва да се стреми ежедневно да живеем с Христос и да задържи в себе си Неговия мир.

"Тази радост, която усещаме, това единение и сплотяване, което има в дома, в семейството около тези дни, те са един дар, който Бог ни дава и ни показва своята близост до нас и ни подсеща по този начин, тоест дава ни да вкусим Неговата благодат, за да я оценим и да можем ние да я търсим, да се стремим към това преживяване и да запазим в себе си този мир, който Христос ни дарява и през останалата част на годината", допълни митрополит Серафим.

А за децата, които винаги с нетърпение очакват Рождество, най-хубавият подарък е този, който ги прави истински, а не измамно щастливо. Играчки или нов предмет са неща, с които е наситено ежедневието на децата и това формира в тях постоянен стремеж към нещо ново, различно.

Чистата детска душа изразява най-ясно онова, което прави истински щастлив един човек, а това е да усети любовта, мира и радостта около себе си, в хората, които са около едно дете. "Ако всяко дете успее да получи, да почувства уюта, радостта и любовта на семейството, на дома, мисля, че това е най-добрият подарък.

За всяко едно дете, дори и за онези, които нямат тези възможности, които са лишени от тази нормална семейна, родителска среда, за тях ако се намери начин да бъде създаден този уют, това чувство на топлотата, на любовта в семейното огнище, това е най-голямото щастие и най-големият подарък, който би трябвало да се стремим да получи всяко едно дете за Рождество Христово", каза още духовният водач на Неврокопска епархия.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

30

Анонимен

преди 4 години

До АнонименДнес Коледа празнуват католиците, а ние сме Православни.Всички православни, без българите, празнуват Коледа на 7 януари.Не само българите. Гърците и румънците също празнуват днес. Но Рождество Христово е на 7 Януари. Хубаво е да се придържаме към стария стил , но без да бъдем подражатели на руската "благочестива" църкварщина.

29

гост

преди 4 години

Най хубавия празник!

28

Три папи

преди 4 години

Тиквата още ли не ни е покръстил на католици.Нали винаги се търти на Големите началници.

fallback