Екипът на Bulgaria ON AIR гостува в дома на Аделина Панова. Тук се залага на класическата традиционна трапеза - боб, ошав, пълнени чушки и питка, приготвени на печка с дърва.
"Като едно време при баба. По-задушевна е обстановката. Като че ли празникът става по-съкровен, по-топъл", сподели Ади пред зрителите на "България сутрин".
Тя разказа, че приготвянето на празничната вечеря отнема почти целия ден и никога не може да повтори вкуса на ястията за Бъдни вечер в друг ден от годината.
На Ади не ѝ липсва големия град. "Няма го напрежението. Няма я психическата атака. Хората са по-весели, по-добри", каза тя за Bulgaria ON AIR.
Според традицията в семейството на Ади в питката ще има бобче, копче, дренче и паричка. Дренчето за здраве, копчето е любов, а бобчето е за щастие. Питката по стар български обичай е содена. Прави се с малко брашно, сода, олио и малко сол.
"Коледа от моето детство ухае на нещо съкровено и най-вече на домашния уют. Баща ми винаги прекадяваше къщата с тамян", сподели Ади.
Тя се опитва да запази семейната традиция.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase
Коментари Напиши коментар
5
Весели Празници
преди 4 годиниПокръстването през 866 г. не е просто Покръстване както в 21 век познават повечето които са ходили на Църква а насила Християнизирани и забележете и си запишете който отказвал и се съпротивявал бива наказван със Смърт , вие пак си казвайте от срам и позор Покръстването така ще си умрете и 13-то Поколение без да знаете и научите някога
4
popa ot razgrad
преди 4 годиниошав сякаш е малко българо-турска традиция ама карай...
3
Анонимен
преди 4 годиниДо СнежанкаЩо пък ти трябва цял ден да готвиш, за какво са седемте джуджета?