Снимка: Bulgaria ON AIR

В очакване на празничната вечер как се подготвя един български дом в Долна Баня.

Екипът на Bulgaria ON AIR гостува в дома на Аделина Панова. Тук се залага на класическата традиционна трапеза - боб, ошав, пълнени чушки и питка, приготвени на печка с дърва.

"Като едно време при баба. По-задушевна е обстановката. Като че ли празникът става по-съкровен, по-топъл", сподели Ади пред зрителите на "България сутрин".

Тя разказа, че приготвянето на празничната вечеря отнема почти целия ден и никога не може да повтори вкуса на ястията за Бъдни вечер в друг ден от годината.

На Ади не ѝ липсва големия град. "Няма го напрежението. Няма я психическата атака. Хората са по-весели, по-добри", каза тя за Bulgaria ON AIR.

Според традицията в семейството на Ади в питката ще има бобче, копче, дренче и паричка. Дренчето за здраве, копчето е любов, а бобчето е за щастие. Питката по стар български обичай е содена. Прави се с малко брашно, сода, олио и малко сол.

"Коледа от моето детство ухае на нещо съкровено и най-вече на домашния уют. Баща ми винаги прекадяваше къщата с тамян", сподели Ади.

Тя се опитва да запази семейната традиция.

Коментари Напиши коментар

5

Весели Празници

преди 2 години

Покръстването през 866 г. не е просто Покръстване както в 21 век познават повечето които са ходили на Църква а насила Християнизирани и забележете и си запишете който отказвал и се съпротивявал бива наказван със Смърт , вие пак си казвайте от срам и позор Покръстването така ще си умрете и 13-то Поколение без да знаете и научите някога

4

popa ot razgrad

преди 2 години

ошав сякаш е малко българо-турска традиция ама карай...

3

Анонимен

преди 2 години

До СнежанкаЩо пък ти трябва цял ден да готвиш, за какво са седемте джуджета?