Снимка: ВТК

Българите са имали собствен манастир около град Ефес още през 4-ти век, за любопитното откритие споделя иеромонах Юстин от Зографския манастир „Свети Великомъченик Георги Победоносец – Зограф“ в Атон, става ясно от предаването „Знаците“ по Военния телевизионен канал.

Още по темата

Пет века преди официалното покръстване на България, народът ни е съградил християнска светиня в земите на Римската империя. Тази информация е намерена от монаха в книга Пролог“, завършена през 1644 година, и написана на църковнославянски език. В тази книга е описано житието на свети Александър, живял в края на 4-ти век, според информацията той е създал първата обител на незаспиващите, а около него се събират 400 монаси от 9 националности, сред които и „болгарите“ - българите. Нашите прадеди са успели да създадат свой манастир по времето, в което не я е имало още азбуката на Кирил и Методи.

Според него в новобългарския превод частта за българите и техния манастир в Ефес липсва. Иеромонахът е споделил откритието си с монасите от Зографския манастир, а те приели твърдението му съвсем нормално и без учудване. Иеромонах Юстин вярва в тезата, че българите са имали повече от една държава.

Интервюто на пазителя на божийте повели вижте във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase